Krivična prijava koju je inicijativa Ne davimo Beograd podnela Drugom osnovnom javnom tužilaštvu protiv NN lica, zbog toga što su u toku izborne kampanje 2018. godine vršila sabotiranje naših skupova, pozivala na nasilje, širila podmetačine i laži, je odbačena. Desničarski ekstremisti koji su radili po nalogu vlasti i vršili pritiske na inicijativu Ne davimo Beograd zaštićeni su na ovaj način od odgovornosti. Ovo je jasan znak da država ne samo da nema nameru da obezbedi ravnopravne uslove za sve političke aktere, već će sve uraditi da nas opstruira i uguši. U korist ovome govori i to da se protiv aktivista Ne davimo Beograd gomilaju sudski procesi i kazne, kojima pokušavaju da nas pravno izmore i spreče naš rad.
U ovakvoj atmosferi, ne samo odsustva pravne zaštite, već i očigledne namere državne opstrukcije našeg rada, uvereni smo da je bojkot lažiranih izbora jedina ispravna odluka. Slične napade i pritiske trpe sve opozicione organizacije.

Ne davimo Beograd će bojkotovati lažirane izbore na svim nivoima koje je raspisao režim Srpske napredne stranke. O razlozima za bojkot pročitajte detaljnije u tekstu Bojkotujemo fantomske izbore Srpske napredne stranke.

Inicijativa Ne davimo Beograd je u toku izborne kampanje 2018. godine bila redovna meta napada provladinih desničarskih grupa. Predizbornu kampanju obeležile su brojne optužbe u režimskim tabloidima da smo izdajnici i strani plaćenici. Svakodnevno smo bili izloženi podmetačinama, lažima, pretnjama i pritiscima. Naše glave su zaokruživane u televizijskim programima sa podrugljivim komentarima. Na društvenim mrežama postojale su stranice koje su širile pretnje i huškale na nasilje prema našim aktivistima. Naši skupovi u mesnim zajednicama su zabranjivani pa smo ih držali na ulicama, gde smo opet bili izloženi pritiscima i pretnjama kao prilikom akcije na Vinči kada su nas napali ljudi sa maskama Putina, ili prilikom skupova kada su prostorije oblepljivane slikama Soroša ili pak plakatima sa precrtanom patkom. Naši aktivisti su praćeni, a Telekom Srbija nas je obavestio da je državna tajna da li su naši telefoni prisluškivani. Prema našim procenama, vladajuća stranka uložila je najmanje pet puta više sredstava u kampanju blaćenja inicijative Ne davimo Beograd, nego što je koštala naša predizborna kampanja. Na sam dan izbora primetili smo brojne nepravilnosti. Na skoro svakom četrvtom mestu gde smo imali posmatrače, podneli smo žalbe na koje su se i gradska izborna komisija, i Upravni i Ustavni sud oglušili. Sličan tretman imale su sve opozicione političke organizacije koje su učestvovale na ovim izborima.

Na beogradskim izborima, 2018. godine, iz prve ruke smo mogli da se uverimo kako izgleda kontrola medija, pritisci na birače, ucene, pretnje i direktna krađa Srpske napredne stranke. U tekstu “Dve godine od beogradskih izbora: Uslovi daleko od fer i poštenih” pročitajte detaljnije kako je izgledalo to iskustvo i zašto danas pozivamo na bojkot lažnih izbora.

Pored toga što su naše žalbe koje smo podnosili zbog narušavanja izbornog procesa nisu uvažene, činjenica je da i niko nije odgovarao za preko 30 različitih prijava za pretnje, huškanje na nasilje, za izazivanje rasne, verske mržnje i netrpeljivosti i mnoge druge nasrtaje koje smo prijavljivali.

Ono u šta smo tada mogli, iz prve ruke, da se uverimo, jeste da ti izbori nisu bili pošteni i da ne odražavaju pravu volju građana. Danas je situacija još gora, i zbog toga smo pozvali građane da ne učestvuju u ovim lažiranim izborima, već da nam se pridruže u njihovom bojkotu.

Ukoliko vas zanima detaljnije o tome kako i zašto policija ne reaguje na naše prijave za pretnje i pritiske, pročitajte to na ovom linku.