Na današnji dan, pre dve godine, inicijativa Ne davimo Beograd izašla je prvi put na izbore. Te 2018. godine osvojili smo 3,44 procenta ili nešto više od 28 hiljada glasova na beogradskim izborima i završili na petom mestu pojedinačnih političkih aktera. Iako nam je veliki broj sugrađana dao poverenje i podršku, nismo uspeli u svojoj nameri, da borbu koju za naš grad vodili na ulicama, unesemo u gradsku skupštinu.

Na beogradskim izborima, 2018. godine, iz prve ruke smo mogli da se uverimo kako izgleda kontrola medija, pritisci na birače, ucene, pretnje i direktna krađa Srpske napredne stranke. Zato danas pozivamo na bojkot lažiranih i borbu za poštene izbore i demokratsku i slobodnu Srbiju.

Ono u šta smo tada mogli, iz prve ruke, da se uverimo, jeste da ti izbori nisu bili pošteni i da ne odražavaju pravu volju građana. Predizbornu kampanju obeležile su brojne optužbe u režimskim tabloidima da smo izdajnici i strani plaćenici. Svakodnevno smo bili izloženi podmetačinama, lažima, pretnjama i pritiscima. Naše glave su zaokruživane u televizijskim programima sa podrugljivim komentarima. Na društvenim mrežama postojale su stranice koje su širile pretnje i huškale na nasilje prema našim aktivistima. Naši skupovi u mesnim zajednicama su zabranjivani pa smo ih držali na ulicama, gde smo opet bili izloženi pritiscima i pretnjama kao prilikom akcije na Vinči kada su nas napali ljudi sa maskama Putina, ili prilikom skupova kada su prostorije oblepljivane slikama Soroša ili pak plakatima sa precrtanom patkom. Naši aktivisti su praćeni, a Telekom Srbija nas je obavestio da je državna tajna da li su naši telefoni prisluškivani. Prema našim procenama, vladajuća stranka uložila je najmanje pet puta više sredstava u kampanju blaćenja inicijative Ne davimo Beograd, nego što je koštala naša predizborna kampanja. Na sam dan izbora primetili smo brojne nepravilnosti. Na skoro svakom četrvtom mestu gde smo imali posmatrače, podneli smo žalbe na koje su se i gradska izborna komisija, i Upravni i Ustavni sud oglušili. Sličan tretman imale su sve opozicione političke organizacije koje su učestvovale na ovim izborima.

Uverili smo se da umesto slobodnih, imamo lažirane izbore koji krivotvore volju građana i pogoduju jedino strankama. Kriminalni režim Srpske napredne stranke se takvim izborima koristi da bi od birača napravio saučesnike u otimanju države. Neregistrovanim džipovima u selima i gradovima režim iznuđuje glasove, fizički se obračunava i zastrašuje birače, sprečava nezavisne posmatrače u praćenju izbornog procesa, pali kuće nezavisnih novinara. Lažirani izbori rađaju krivotvorene mandate, a oni se zatim koriste za donošenje propisa kojima se stanovi kradu, radnici otpuštaju, penzije smanjuju, gradovi pretvaraju u sabirne centre nezaposlenih, a sela postaju pustinje.

Ali ono što nas, uprkos ovako teškoj situaciji, danas raduje i što nam uliva nadu da je promena moguća, jeste činjenica da je u našem društvu postignut jedan nesvakidašnji konsenzus. Sve opozicione organizacije, organizacije civilnog društva, međunarodna zajednica, ekspertske grupe, pa na kraju, posredno, čak i sama partija na vlasti, složili su se da izborni uslovi nisu fer. Ovo je vodilo odluci velike većine opozicionih organizacija da ne pristaju na lažirane izbore i fingirane demokratske procese i proglašen je bojkot.

Kao što grudva postaje lavina, pozivamo te da zauzmeš svoje mesto u frontu za slobodnu i demokratsku Srbiju. Građani i građanke jači su od kriminalne političke elite koja je otela našu državu. Vreme je da to i pokažemo. Bojkot je prvi korak u borbi za slobodne i poštene izbore, odnosno za društvo u kome živimo dostojanstveno od svog rada, u kome zakoni jednako važe za sve, u kome je životna sredina zdrava, a javna i prirodna dobra služe svim našim građanima. Ovo je društvo za koje se danas borimo, a u kome sutra želimo da živimo.

Poseti sajt www.bojkot2020.org, popuni mobilizacijski list i pridruži se štabu bojkota inicijative Ne davimo Beograd.