Gradska vlast nastavlja rasprodaju imovine grada Beograda po bagatelnim cenama i u krajnje sumnjivim procedurama. Najnoviji slučaj koji smo juče ispratili pokazao nam je kako na delu izgleda kartelski dogovor kojim se dezavuiše procedura javnog nadmetanja.

Naš aktivista Dobrica Veselinović ispratio je juče javno nadmetanje za prodaju poslovnog prostora (dela zgrade) i garaže u Zvečanskoj ulici broj 2. Ovaj poslovni prostor od 450 m2 ponuđen je po početnoj ceni od 261.919 evra, dok je garaža na istoj lokaciji od 49 m2 ponuđena za 28.459 evra.

Iako se za učešće u procesu javnog nadmetanja prijavilo 11 ponuđača, koji su morali podneti depozit od čak 50 hiljada evra, niko od njih zapravo nije učestvovao i u licitaciji, već je ovaj prostor prodat po skoro početnoj ceni firmi “1. Maj d.o.o.” Ostali učesnici javnog nadmetanja su bili: Predrag Biuković, Lever inženjering, Aleksandar Stanić, Grad kop, Bester Doo, Predrag Anđelković, Danilo Cerović, Mona Doo, Penta Geko, Jadran doo.

Usprotivili smo se prodaji simbola našeg grada, Beograđanke i Centra Sava, ali protivimo se i rasprodaji gradskih poslovnih prostora i stanova koji bi mogli imati značajnu ulogu u podršci najugroženijim kategorijama stanovništva u našem gradu, kao i društveno korisnim aktivnostima i kulturnim sadržajima.

Umesto rasprodaje imovine u vlasništvu grada, Ne davimo Beograd zahteva da se naša javna dobra čuvaju, unapređuju i uvećavaju kako bi služila društvu i građanima i građankama.

Pročitaj i ovo:

Biljana Đorđević za Monitor: U regionu problemi slični, pa tako i rešenja

Biljana Đorđević za crnogorski nedeljnik Monitor: Ne samo što bi dobrosusjedski odnosi morali da budu stalno njegovani već to za naš region označava istovremeno i sentimentalno i racionalno. Osjećamo da smo nekad bili dio iste države i pogađaju nas slični problemi koji, moguće je da će se to pokazati kao racionalno, traže i zajednička regionalna riješenja

Linijski park ili Linijska prevara?

Radi se o oblasti od izuzetnog značaja s obzirom na kulturna, istorijska, društvena i prirodna dobra u toj zoni. Ova oblast zaslužuje pažljivu, promišljenu i progresivnu revitalizaciju. Zbog svoje vrednosti ova oblast predstavlja i atraktivan plen onima koji godinama kidišu na javna dobra uništavajući ih zarad sumnjivih investicionih projekata i koruptivnog profita.

Ponovo napadnut aktivista NDBGD: Ne osećam se bezbedno, nisam učinio ništa loše

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Miloš Vučković koji je nedavno ponovo napadnut od strane istog čoveka koji ga je napao na dan izbora 3. aprila ispred biračkog mesta na Zvezdari, kaže da se drugi napad desio u prodavnici u kojoj je kupovao, da ga je ta osoba prepoznala i počela da mu preti da će ga izlomiti i da se živ neće vratiti kući, a potom je stao ispred prodavnice i čekao ga da izađe. Vučković je pozvao policiju, koja je došla kroz desetak minuta, ali je napadač pobegao. Kada je prvi put napadnut na dan izbora 3. aprila policija nije reagovala.