Aktivista incijative Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović ispratio je prodaju simbola Beograda, Sava Centra i tom prilikom ukazao da je prodajom ovog objekta nastavljen trend rasprodaje imovine grada Beograda i samim tim budućnosti građana i građanki Beograda.

Posle niza neuspešnih prodaja, i značajnog smanjivanja cene na današnjem javnom nadmetanju objekat “Sava centra” prodat je “Delta holdingu” kao jedinom ponuđaču po početnoj ceni od 17.5 miliona eura.

Podsećamo da je ovu prodaju pratio niz neregularnosti, te su radnici JP “Sava centar” bili ucenjivani da potpišu raskide ugovora i pređu u druga preduzeća pre same prodaje.

Pročitajte detaljnije o pritiscima na radnike Sava Centra da napuste posao. 

Podsećamo i da je kupoprodajni ugovor bio nedostupan, i da je javnost ostala uskraćena za detalje oko rekonstrukcije, kao i za informacije oko budućeg korišćenja za kulturne i druge manifestacije od značaja za grad Beograd.

Stav Inicijative Ne davimo Beograd je da ovaj objekat nije trebalo prodavati već sačuvati za budućnost i obnoviti ga uz pomoć pristupnih fondova Evropske unije (pogovotu u sferi energetske efikasnosti) i javno-civilnih partnerstava u oblasti upravljanja ovim objektom.

Pričitajte detaljnije o predlogu Ne davimo Beograd za Sava Centar.

Pročitaj i ovo:

I bez istrage o smrti radnika, EPS već “zna” da nije od toplote

Pokret Ne davimo Beograd obavestio je juče javnost da je u RB Kolubara, na svom radnom mestu, preminuo radnik koji je radio na polju D. Kako je juče bio jedan od najtoplijih dana u toku leta, sa temperaturama koje dostižu i 39 stepeni Celzijusa, zahtevali smo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika sumnjajući upravo da se radi o posledicama kontinuiranog izlaganja visokim temperaturama.

Poginuo radnik Kolubare na kopu: Ne davimo Beograd zahteva da država zaštiti radnike na visokim temperaturama

Samo dve nedelje nakon što smo upozorili javnost na enormno teške uslove u kojima rade radnici na otvorenom pri visokim temperaturama, desila se tragična smrt radnika RB Kolubara na polju D. Iza sebe je ostavio ženu i dvoje dece. Ovim putem izjavljujemo saučešće porodici i zahtevamo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika. Pokret Ne davimo Beograd zahteva da Ministarstvo rada na delu pokaže da će obezbediti da se poslodavci pridržavaju Smernica za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama Vlade Srbije iz 2007. godine.

Ne davimo Beograd u Loznici: Podrška lokalnim udruženjima protiv izgradnje rudnika Rio Tinta

Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović i Radomir Lazović, zajedno sa Nebojšom Zelenovićem iz Zajedno za Srbiju, pridružiće se u četvrtak 29. jula, u 9 časova, građanima i lokalnim udruženjima ispred skupštine grada Loznica, gde je planiran protest protiv izmena urbanističkih planova kojima se omogućava realizacija projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit. Na dnevnom redu skupštine grada Loznica, koja u četvrtak počinje u 10 časova, naći će se izmene Prostornog plana grada Loznice, kojima se ovaj plan višeg ranga, protivzakonito usaglašava sa prethodno donetim Prostornim planom područja posebne namene za projekat "Jadar".