Predstavnik Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović, bio je danas na javnom nadmetanju za prodaju Sava Centra gde je zatekao zatvorena vrata sale pošto se ponovo nije pojavio ni jedan ponuđač, ali ni komisija. Današnje, ponovljeno otvaranje ponuda za prodaju Sava centra, nije održano pošto nije bilo pristiglih ponuda.

Jasno je da Beograd zaslužuje jedan ovako reprezentativan objekat, ali je isto tako i jasno da se njegova vrednost ne može meriti samo tržišnim kriterijumima, što i ponavljanje postupka prodaje bez zainteresovanih kupaca, iznova pokazuje.

Inicijativa Ne davimo Beograd predlaže da se ovaj objekat povuče iz prodaje i sačuva za buduće generacije tako što će se za njegovo upravljanje primeniti javno-civilno partnerstvo između grada kao vlasnika i udruženja civilnog društva kao zainteresovanih korisnika iz strane građana Beograda.

Na ovaj način prostor bi oživeo, stvarao dodatnu vrednost u sadržajima i kulturnoj ponudi, a zajedničkim snagama bi bilo moguće privući strukturalne fondove Evropske unije pomoću kojih bi objekat mogao da se renovira, energetski usavrši i unapredi.

“Sava Centar” je izgrađen u periodu od 1976-1979 godine i ima 69.300 m² korisnog i 100.000 m² ukupnog prostora, uključujući koncertnu salu sa 3.672 sedišta, 15 konferencijskih sala, izložbeni prostor, kao i brojne druge objekte. On godišnje ugosti više od pola miliona posetilaca. Početna cena na ovom nadmetanju za objekat je bila nešto manja od 22 miliona evra.