Program ne davimo beograd koalicija moramo

Program “Za dobar grad” koalicije Moramo 2022

Preuzmi program

Podrška svedoku rasističkog ponašanja policije

30. 06. 2022.|

Pokret "Ne davimo Beograd" osuđuje ponašanje policijskih službenika na Aerodromu Nikola Tesla, zbog zloupotrebe zakona i rasističkog ponašanja prema putnicima druge boje kože i zemlje porekla iz kojih su doputovali. Ovaj čin je dodatno šokantan, zataškavanjem ove situacije u vidu skandaloznog saopštenja za javnost policije u kome prete prekršajnom prijavom građaninu koji je svedočio rasističkom ponašanju policije i o tome javno govorio. Umesto da sprovedu postupak unutrašnje kontrole i kazne odgovorne, policija se obrušila na očevica koji nije ćutao na kršenje zakona.

Čestitamo Međunarodni dan ponosa LGBTI osoba!

27. 06. 2022.|

Pokret Ne davimo Beograd čestita Međunarodni dan ponosa svim LGBT građanima i građankama. Svesni smo da u živimo u trenutku u kome se ljudska prava svakodnevno grubo krše i negiraju. Najoštrije osuđujemo zločin iz mržnje koji se nedavno dogodilo u Oslu i saosećamo sa svim žrtvama mržnje prema lezbejkama, gej, biseks i trans osobama u Srbiji i u svetu.

Druga sednica gradske Skupštine: Šapić i kriv i dužan gradonačelnik

27. 06. 2022.|

Na drugoj sednici Skupštine grada Beograda, uprkos protivljenju naših odbornika i odbornika, za gradonačelnika Beograda izabran je Aleksandar Šapić. Bila je ovo i retka prilika da čujemo obraćanje Šapića, s obzirom da se na čak tri meseca nakon izbora izgubio iz javnosti. Od njegovog plana za Beograd, ni traga ni glasa, ali njegov izbor svakako predstavlja kontinuitet politike razaranja Beograda koju su započeli Siniša Mali i Goran Vesić.

Zahtevamo formiranje specijalne komisije RIK-a i hitnu reakciju Tužilaštva

23. 06. 2022.|

Ne davimo Beograd zahteva da Republička izborna komisija po hitnom postupku formira specijalnu komisiju koju bi činili predstavnici RIK-a ispred različitih političkih opcija koje učestvuju na izborima, a koja bi sprovela izborni proces u Velikom Trnovcu u skladu sa izbornim zakonima i procedurama. Takođe, da Republičko javno tužilaštvo pokrene postupak protiv odgovornih lica koja su zloupotrebila pravo glasanja i sprečili održavanje glasanja tokom prethodnih ponavljanja izbora na biračkom mestu br. 6, u Velikom Trnovcu.

Ne davimo Beograd prerasta u partiju koja će delovati na nacionalnom nivou

21. 06. 2022.|

Na šestoj Skupštini Ne davimo Beograd, članice i članovi su velikom većinom glasova usvojili odluku da pokret u narednom periodu i formalno preraste u zeleno-levu političku partiju koja će delovati na nacionalnom nivou. Ova odluka dolazi kao prirodan razvoj organizacije koja je odavno prerasla okvire lokalnog delovanja i na prethodnim izborima ostvarila značajan rezultat, posebno u Beogradu gde je osvojeno 100 hiljada glasova.

Solidarnost sa radnicima FIAT-a!

18. 06. 2022.|

Aktivisti pokreta Ne davimo Beograd danas su napravili protestnu akciju ispred zgrade Vlade Srbije i velikim banerom SOLIDARNOST, uputili poruke podrške radnicima i radnicama FIAT-a.

Ne davimo Beograd započeo rad u gradskom parlamentu: Energiju sa ulica prenećemo u institucije

16. 06. 2022.|

Održana konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda na kojoj su po prvi put učestvovali odbornici pokreta Ne davimo Beograd i koalicije “MORAMO Za dobar grad”, koji su, po mnogim novinskim naslovima i reakcijama ostavili dobar utisak na javnost svojom odlučnošću da se i u institucijama suprotstave naprednjačkom režimu. Energija koju smo jako puno puta pokazivali na ulicama, protestima i blokadama videla se jako dobro i za skupštinskom govornicom.

Brend MORAMO zaštićen za potrebe koalicije MORAMO

15. 06. 2022.|

Reakcija na medijske špekulacije o vlasništvu brenda MORAMO: "Zašto bi bilo kome smetalo to što je Ne davimo Beograd, ne samo kao ravnopravan, nego kao partner koji je u ovoj koaliciji na izborima doneo najviše osvojenih glasova, zaštitio ime koalicije kojoj pripada. Mi nemamo nikavu nameru da ga koristimo za sebe i apsolutno je on vlasništvo svih koalicionih partnera, a to što smo ga mi zaštitili, prosto je neko morao da podnese zahtev."

prevodi

Zahvaljujući volonterskom doprinosu članova i prijatelja Ne davimo Beograd, nastali su prevodi interesantnih tekstova koji se bave aktuelnim temama i oblastima interesovanja inicijative.

Kolumna “Naš grad” izlazi svakog petka u dnevnom listu Danas, a pišu je članovi, članice i prijatelji inicijative Ne davimo Beograd. Kolumnu smo pokrenuli sa željom da ona bude mesto gde ćemo moći da se bavimo gradskim temama,  blokovskim i komšijskim pričama ili vrednostima u koje verujemo i koje želimo da prenesemo u svakodnevni život.

intervjui

Ovde ćete naći intervjue članova i članica inicijative Ne davimo Beograd, objavljene originalno na našem sajtu, ali i u drugim medijima. Takođe, trudićemo se da prenesemo i razgovore sa ljudima koji dele naše vrednosti ili doprinose da Beograd bude grad solidarnosti, tolerancije i dostojanstvenog života.

autorski tekstovi

Članovi, članice i prijatelji Ne davimo Beograd kroz autorske tekstove iznose svoje stavove o budućnosti našeg grada i države.