Sva naselja Beograda moraju imati dovoljno pijaće vode

Pokret Ne davimo Beograd smatra da je nedopustivo da u dvadeset prvom veku, svi stanovnici Beograda, nemaju pristup zdravoj pijaćoj vodi u dovoljnim količinama u vodovodu. Bez obzira da li žive u centru grada ili u prigradskim naseljima, svim našim sugrađanima moraju biti obezbeđeni osnovni uslovi za život.

29. 06. 2021.|

Slučaj Petnica – kad slučajevi zastare, ali traume žrtava ne nestanu

Ovih dana svedočimo još jednom slučaju seksualnog nasilja nad devojkama i devojčicama koje još jednom ukazuje na rasprostranjenost i ukorenjenost ovog problema. Nespremnost i nedostatak volje da se pravovremeno reaguje i da se žene i devojke zaštite je sveprožimajući problem našeg društva. Svedokinje smo kontinuiranog zanemarivanja i umanjivanja traumatičnih iskustava žrtava u ime “očuvanja” institucije i zaštite pojedinaca. Slučaj Petnice i neadekvatna reakcija nadležnih službi i zaposlenih u obrazovnoj instituciji koja se smatra progresivnom, emancipovanom i bezbednom još jednom potvrđuje ovu sumornu realnost.

26. 06. 2021.|

Veselinović za Al Jazeeru: Možemo dobrotom zameniti trovanje Beograđana prostotom

Želimo biti ona bolja, dobra strana Beograda, koja stanuje na suprotnoj strani ulice od one u kojoj se nezakonito ruši i još nezakonitije gradi, kaže Dobrica Veselinović iz Inicijative ‘Ne davimo Beograd’.

25. 06. 2021.|

Priče iz regiona: Alternativne činjenice i teorije zavjere u vremenu pandemije

Sve teorije zavjere imaju vrlo jednostavne premise na osnovu kojih funkcionišu. U osnovi svake teorije zavjere je podjela svijeta na dobro i zlo. Teško ih je opovrgnuti jer se svakoga ko to pokuša smatra sudionikom zavjere. Problem je što se ove teorije vrlo brzo šire, najčešće putem društvenih mreža ali i zatvorenih grupa na nekim platformama kao što je Viber i sl.

25. 06. 2021.|

Buka veliki problem Beograda

Tim za borbu protiv buke, pokreta Ne davimo Beograd, pripremio je primedbe na Nacrt Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini i predao ga nadležnima u sklopu javne rasprave o ovom zakonu. U prethodnom periodu pokretu Ne davimo Beograd javio se zaista veliki broj nezadovoljnih građana koji imaju problema sa bukom koja se javlja iz brojnih izvora. Broj izazivača buke u našem gradu je ogroman, a reakcije nadležnih službi minimalne.

24. 06. 2021.|

Blok 45: Inspekcija naložila rušenje, a investitor podiže spratove

Pokret Ne davimo Beograd skreće pažnju javnosti da je građevinska inspekcija izdala rešenje o obustavljanju radova i rušenju druge lamele stambeno-poslovnog kompleksa Auto-centra "Stojanović" u bloku 45 na Novom Beogradu. Investitor objekta je uprkos rešenju nastavio sa gradnjom i u međuvremenu sazidao još tri etaže. Postavlja se pitanje kako je moguće da se u jednoj od najprometnijih ulica Novog Beograda i naočigled javnosti bespravno gradi višespratnica, a da nadležne institucije ne reaguju.

16. 06. 2021.|
Go to Top