Uprkos tome što su predstavnici vlasti kako iz vrha države, tako i iz vrha grada Beograda, jasno stavili do znanja javnosti da neće podržati Prajd ni izlaskom na ulice, kao ni isticanjem zastave na zgradama institucija, Zeleno-levi front je LGBTI+ populaciji pružio podršku iz redova funkcionera obe Skupštine.

Poslanici i poslanice Zeleno Levog kluba predali su Zakon o građanskom partnerstvu osoba istog pola dan uoči Prajda. Istog dana, gradonačelnik Beograda je prateći izjavu predsednika Srbije, rekao da na zgradi Skupštine grada Beograda neće biti istaknuta LGBTI+ zastava. Gradski odbornici i odbornice Zeleno-levog fronta su istog dana istakli zastavu kroz prozore svojih prostorija u ovoj instituciji istakli različite LGBTI+ zastave, kao i transparente sa natpisom „BRAK“.

“Izuzetno mi je drago da je ovogodišnji Prajd prošao u mirnoj i prazničnoj atmosferi,  kao i da je bio najbrojniji do sada. Uveren sam da ćemo čim smenimo Srpsku naprednu stranku u narednim godinama videti još masovnije Parade ponosa, ali i institucionalne pomake ka većoj jednakosti i ravnopravnosti svih, bez obzira na njihovo seksualno opredeljenje”, izjavio je Dobrica Veselinović, šef odborničke grupe Ne davimo Beograd, Moramo.

Zeleno-levi front se bori za za društvo u kojem će svi biti jednaki i slobodni. Postizanje ovakvog stanja nije moguće ako svi građani i građanke nemaju ista prava, bez obzira na seksualnu, nacionalnu, etničku ili religijsku pripadnost. Jednakost nam svima mora biti garantovana kako bismo bili što bezbedniji i kako bi nam društvo bilo sve pravednije.

Pročitaj i ovo: