Zeleno-levi front je u Skupštini Srbije predstavio predlog Zakona o građanskom partnerstvu, kojim bi bila regulisana zajednica dva lica istog pola. Poslanik ZLF-a Radomir Lazović je rekao da je odavno prošlo vreme za donošenje takvog zakona, iako je vlast to obećavala godinama.

Lazović je rekao da su taj predlog Zakona o građanskom partnerstvu podržale organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i organizacije koje se bave pravima LGBT+.

Poslanik Lazović je istakao da bi taj zakon omogućio pripadnicima LGBT+ ista prava kao i svim drugim građanima Srbije i rekao da Zeleno-levi front ne vidi nijedan razlog zašto bi to nekome smetalo” i da “zato stoji uz LGBT+ i na ulici i u institucijama”.

“Smatramo da je krajnje vreme da ovaj takon bude donet i zato pozivamo sve političke grupe da ga podrže”, rekao je Lazović.

Podsetio je da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, kada je ministarka bila Gordana Čomić, napravio predlog takvog zakona, ali da ga nije usvojila Vlada i “služio je isključivo za zamajavanje javnosti”, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da “nikada neće potpisati taj zakon”.

Drugi poslanik Zeleno-levog fronta, Robert Kozma, rekao je da postoji mnoštvo svakodnevnih pitanja i problema LGBT+ osoba, a da ostali građani toga nisu ni svesni jer se za njih te stvari podrazumevaju.

On je naveo da će predloženi zakon omogućiti pripadnicima LGBT+ populacije da registruju građanskom partnerstvo, da jedni druge pomažu i izdržavaju, da zajedno stiču pokretnu i nepokretni imovinu, da zajednički konkurišu i dobiju kredit komercijalnih banaka, da nasleđuju imovinu jedni drugih.

Takav zakon, ako bude donet, omogućiće da u slučaju bolesti jednog od partnera ili partnerke druga osoba može da dođe u posetu i s timom lekara odlučuje o lečenju, omogućiće posete u zatvoru ukoliko tamo bude jedan od parnera ili partnerki, a previđeno je i nasleđivanje porodične penzije, naveo je Kozma.

Beogradska “Nedelja ponosa” počela je u ponedeljak, a Prajd šetnja zakazana je za subotu, 9. septembar i počeće u 16 časova u parku Manjež.

Pročitaj i ovo: