Inicijativa Ne davimo Beograd poziva građane da potpišu peticiju kojom se zahtevaju konkretne mere protiv zagađenja u našim gradovima koji se sve češće nalaze na vrhu liste najzagađenijih gradova sveta. Umesto bežanja od problema, što je jedini način kako se gradski čelnici bave zagađenje, zahtevamo hitne i konkretne akcije kako bi se ovo katastrofalno stanje promenilo.

Kliknite na sliku i potpišite peticiju kojom zahtevamo konkretne mere protiv zagađenja vazduha

Inicijativa Ne davimo Beograd izradila je set kratkoročnih i dugoročnih mera kako bi se rešio problem zagađenja vazduha. Neke od njih porazumevaju radikalno poboljšanje javnog prevoza, masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada, promociju održive urbane mobilnosti, prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, bolju kontrolu industrijskih zagađivača, sistematsko praćenje i izveštavanje o zagađenju vazduha, odustajanje od svih štetnih projekata koji će dodatno zatrovati vazduh naših gradova, poput izgradnje spalionica.

Inicijativa Ne davimo Beograd izradila je set kratkoročnih i dugoročnih mera kako bi se rešio problem zagađenja vazduha. Kliknite na sliku iznad i saznajte šta je potrebno kako bi živeli u zdravom okruženju.

U prethodnim danima mogli smo videti da je u mnogim gradovima Srbije koncentracija čađi, PM2.5 i PM10 čestica u vazduhu višestruko viša od najrizičnijih graničnih vrednosti. Ovo znači da je kvalitet vazduha opasan po zdravlje ljudi, a stručnjaci preporučuju zatvaranje prozora, izbegavanje aktivnosti na otvorenom, nošenje odgovarajućih maski, kao i korišćenje prečišćivača vazduha u zatvorenim prostorima.

Srbija zauzima drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha. Više od 6.000 ljudi godišnje prerano umre usled izloženosti zagađenjima iz vazduha. Samo konkretnim akcijama moguće je promeniti ove katastrofalne brojke.