U godini koju je Vlada proglasila godinom bezbednosti i zdravlja na radu, naš aktivista Dobrica Veselinović procesuiran je, a zatim i proglašen krivim, zbog organizacije protesta „Koliko vredi život u Srbiji“ povodom smrti dvoje radnika na gradilištu “Beograda na vodi” 14. septembra 2018. godine. Umesto da konkretnim merama doprinese da naši radnici ne bivaju čak i smrtno ugroženi, Vlada se bavi kažnjavanjem onih koji na ovaj problem ukazuju.

O presudi detaljnije u tekstu:
Dobrica Veselinović osuđen zbog protesta
povodom smrti dvoje radnika na “Beogradu na vodi”

Potpuno je jasna namera Vlade da se sakrije teška i sumorna statistika smrti i teških povreda na radu naših radnika. Izjave ministra Zorana Đorđevića, da ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja neće poštovati zakon i neće odgovarati novinarima kada je reč o pojedinačnim slučajevima – bilo povreda na radu, bilo smrtnih slučajeva, smatramo šokantim i neprihvatljivim.

Inicijativa Ne davimo Beograd neće dopustiti da nas iznurivanjem pravnim procesima i sabotažama ometu u ukazivanju na težak položaj radnika čiji životi režimu ništa ne vrede, a njihove smrti i teške povrede vide samo kao pitanje PR-a. Podsećamo da je u toku 2018. godine, kada su poginula dva radnika na “Beogradu na vodi”, na gradilištima širom Srbije 53 radnika je izgubilo život, dok je više stotina teže i lakše povređeno na radu. Ukupan broj poginulih na radu tokom 2019. godine bio je 54. Od januara 2013. do kraja 2017. godine, čak 187 osoba preminulo je zbog povreda na radu.