Aktivista inicijative Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović, osuđen je na novčanu kaznu zbog organizovanja protesta „Koliko vredi život u Srbiji“ povodom smrti dvoje radnika na gradilištu “Beograda na vodi” 14. septembra 2018. godine ispred Vlade Srbije. Protest je organizovan kao spontana reakcija, samo dva dana nakon što su dvojica zaposlenih na izgradnji naselja Beograd na vodi stradala padom sa 17. sprata.

Ova kazna dolazi samo par dana nakon što je Veselinović pozvan na suđenje povodom organizacije okupljanja u znak solidarnosti sa građanima Banjaluke i grupe “Pravda za Davida” u decembru 2018 godine. Protiv aktivista inicijative Ne davimo Beograd vodi se ili se vodilo preko 30 sličnih procesa sa namerom da se organizacija pravno iznuri i sabotira naš rad.

Ovom prilikom Dobrica Veselinović je izneo sledeću odbranu:

Mi sudske pozive ne izbegavamo. Mi se ne krijemo iza poznatih roditelja, niti pokušavamo da rupama u zakonu i drugim metodama zaobiđemo kazne.

Da, krivi smo što smo 14. septembra 2018.godine ispred Vlade Srbije organizovali protest “Koliko vredi život u Srbiji” kao reakciju na smrt dvoje radnika na gradilištu “Beograda na vodi”.

Da, krivi smo što smo organizovali protest na kojem smo optužili Vladu i resorno ministarstvo građevine da su odgovori na smrt radnika.

Da, ja Dobrica Veselinović kao organizator prihvatam punu odgovornost za ovaj čin, i spreman sam da nosim sve posledice za njega.

Poslušajte odbranu koju je aktivista Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović izneo pred Prvim prekršajnim sudom u Beogradu. Sude nam zbog organizovanja protesta zbog smrti dvoje radnika na gradilištu “Beograda na vodi” septembra 2018. godine.Ako želiš zajedno da se borimo za ideje do kojima nam je stalo, učlani se: https://nedavimobeograd.rs/uclani-se/

Posted by Ne davimo Beograd on Nedelja, 01. decembar 2019.

Iako je zakonom predviđena mogućnost spontanog okupljanja kao “neposredna reakcija na određeni događaj”, policija i tužilaštvo su još jednom odlučili da ovu mogućnost ne dozvole inicijativi Ne davimo Beograd i još jednom nas kazne zbog iskazivanja mišljenja koje im se ne sviđa.
Zanimljivo je da skupovi koje je, početkom decembra, organizovala Srpska napredna stranka u Nišu i Leskovcu, nisu prijavljeni, a da se policija pozvala upravo na član 13 zakona o javnom okupljanju koji daje mogućnost spontanog okupljanja. Ovo je još jedan dokaz da isti zakoni ne važe za sve građane Srbije.

Podsećamo da je u toku 2018. godine, kada su poginula dva radnika na “Beogradu na vodi”, na gradilištima širom Srbije 53 radnika je izgubilo život, dok je više stotina teže i lakše povređeno na radu. Ukupan broj poginulih na radu tokom 2019. godine bio je 54. Od januara 2013. do kraja 2017. godine, čak 187 osoba preminulo je zbog povreda na radu.