Више среће други пут

27. 01. 2019.|

Ових дана расписан је конкурс градског секретаријата за културу, за финансирање или суфинансирање пројеката у култури. Овај годишњи конкурс један је од ретких извора средстава за многе независне организације из поља културе.

Оно што забрињава је чињеница да је конкурс расписан, а да истрага о прошлогодишњим малверзацијама, за које је оптужена бивша градска секретарка Ивона Јевтић, није ни започета. Девет месеци након што је иницијатива Не давимо Београд поднела кривичну пријаву против бивше градске секретарке, градска управа града Београда одбија да Вишем јавном тужилаштву достави неопходне информације за покретање кривичног поступка.

Након што је анализа Асоцијације Независна културна сцена Србије показала да је више од 30 одсто средстава додељено сумњивим организацијама, које се или културом не баве или су регистроване или пререгистроване непосредно или чак у току конкурсне процедуре, иницијатива Не давимо Београд поднела је кривичну пријаву због основане сумње да је извршено кривично дело злоупотребе службеног положаја из чл.359 Кривичног законика при спровођењу градског конкурса. У пријави се наводе неколико заиста илустративних примера у којима се јасно види да је конкурс организован тако да се људима блиским Српској напредној странци или личним пријатељима секретарке обезбеди материјална корист. Поред организација креаторке Сузане Перић која се бави производњом одеће или Исидоре Бјелице и Небојше Пајкића регистроване за борбу против ГМО хране, средства су добила и организације које се баве медицином, социјалном заштитом, предузетништвом, маркетингом, физичком активношћу и другим делатностима које са културом немају везе.

Након покретања петиције коју је потписало преко 1.300 грађана, радника у култури, стручњака, уметника, Ивона Јевтић је смењена са места градске секретарке, али због њеног новог постављења као директорке у музеју Николе Тесле, као и заштите коју очигледно ужива у правосудним институцијама, морамо закључити да је она заправо заштићена од одговорности за малверзације у којима је ухваћена на делу.

Питање за новог градског секретара за културу намеће се само. На који начин ће унапредити конкурсне процедуре тако да до сличних малверзација више не дође, јер ово нису случајне грешке, настале рецимо због некомпетентности комисија које доносе одлуке или неког другог разлога, већ свесна намера да се средства проневере и оствари корист. Да ли ће и нови градски секретар наставити по утабаној стази додељивања средстава фантомским организацијама које се по потреби отварају не би ли новац намењен организацијама које се баве културом, нашао пут до џепова људи блиских власти?

Поред расипања јавних средстава, некажњавања корумпираних градских функционера, инструментализације правосуђа, ове малверзације за последицу имају озбиљно угрожавање поља савременог уметничког стваралаштва остављајући организације без средстава неопходних за програме. Обим проневера који је прошле године био најмање 30% укупног фонда није занемарљив и осетиле су га све организације из овог поља. Да ли ће ове године бити боље? И за кога?

Аутор: Радомир Лазовић

Извор: Данас, 25. јануар 2019. године

колумна Наш град излази сваког петка у дневном листу Данас, а пишу је чланови и пријатељи иницијативе Не давимо Београд

Go to Top