Dobrica Veselinović, aktivista inicijative Ne davimo Beograd, uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Beograda povodom odbijanja gradskih vlasti da počnu sa rešavanjem problema zagađenja vazduha. U pismu,  Veselinović postavlja ključno pitanje gradskim vlastima: Zašto niko ništa ne radi da se problem zagađenja vazduha u Beogradu reši? Veselinović, takođe, poziva Zorana Radojičića da se povuče sa mesta gradonačelnika ukoliko ne ume ili ne želi da reši problem zagađenja vazduha u Beogradu.

Otvoreno pismo Dobrice Veselinovića gradonačelniku Beograda povodom zagađenja vazduha:

Poštovani gradonačelniče,

Prošlo je godinu dana od kada smo Vam se obratili sa upozorenjem da nas vazduh koji dišemo truje i ubija. Tada smo Vam, u želji da Vam skrenemo pažnju na ogromno zagađenje vazduha u Beogradu, gradu u kome ste Vi valjda neka vlast, poklonili gas-masku i pismo u kome smo tražili da sazovete hitnu sednicu Skupštine grada sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je – rešavanje problema zagađenja vazduha u našem gradu.

Odgovor nismo dobili, sednica nije sazvana, a očigledno je da se ovim problemom niste ni najmanje bavili jer merenja vazduha nam govore da se u međuvremenu ništa nije promenilo nabolje. Štaviše, naš grad je sve češće na vrhu liste najzagađenijih gradova sveta.

I ne, nemojte da nam govorite da je napravljena strategija, da postoji akcioni plan, da su sredstva opredeljena, da je ostvareno jedinstvo gradskih organa i službi i da svi posvećeno rade na rešavanju ovog problema.
Nemojte, jer i Vi i svi mi znamo da to nije istina!

Istina je da nas vazduh koji udišemo truje i ubija. A dišemo isti vazduh i mi i Vi, i Vaši bližnji, Vaši prijatelji, Vaši sugrađani. I makar u tome smo svi jednaki. Sva naša deca svojim malim plućima, koja tek treba da se razviju, udišu taj vazduh koji truje i ubija.

Ovim putem Vam postavljam pitanje: zašto niko ništa ne radi da se problem zagađenja vazduha u Beogradu reši?

Da li je realno da se gradonačelnik, ali i svi ostali iz gradskih struktura, organa, agencija i sekretarijata, kojima su građani i građanke poverili posao zaštite javnog interesa, prave da ovaj problem ne vide?
A vazduh u Beogradu se doslovce vidi!
Da li bar Vi, kao gradonačelnik, kao doktor, shvatate ozbiljnost situacije?

Za mene, ovo je i lično i političko pitanje.
I to političko pitanje broj 1 u našem gradu.

Problem neće nestati sa promenom vremenskih uslova, a neće otići ni kada priroda odluči da nam pomogne i pošalje košavu. Moramo pokrenuti konkretne akcije i doneti konkretne mere kako bismo ga rešili.

Za kraj, želim da znate da se ne mirim sa time da kao društvo ne umemo da iz sebe uvek izvučemo najbolje. Ne želim da se pomirim sa idejom da u XXI veku mi ne umemo da poboljšamo kvalitet vazduha koji dišemo, vode koju pijemo ili zemlje na kojoj uzgajamo hranu. Naša rešenja ovih problema moraju dati doprinos celom čovečanstvu, koje se bori protiv klimatskih promena i koje traži civilizacijski iskorak napred, istinske inovacije i konkretne akcije, kako bismo zaštitili stanovništvo i učinili da živimo zdravo i dostojanstveno.

Gradonačelniče, ukoliko ovaj problem ne umete ili ne želite da rešite, pomerite se. Oslobodite mesto za one koji znaju, žele i mogu.
A onda sednite, duboko udahnite i gledajte promenu koja dolazi.

S poštovanjem,
Dobrica Veselinović

Podsećamo da je inicijativa Ne davimo Beograd izradila set kratkoročnih i dugoročnih mera kako bi se rešio problem zagađenja vazduha koje možete videti na linku: https://nedavimobeograd.rs/hitne-mere-za-unapredenje-kvaliteta-vazduha-i-zastite-stanovnistva/

Takođe, u toku je prikupljanje potpisa građana kojim se zahteva sprovođenje ovih mera: https://www.peticije.online/konkretne_mere_protiv_zagadjenja