Poslanik pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović izjavio je da bi, uz striktnu primenu Zajednice srpskih opština, evropski predlog za Kosovo mogao biti korak ka pomirenju i saradnji Srba i Albanaca, ali zbog hibridnog režima u Srbiji neophodna je izvesnost ulaska u EU kao garant da Evropa računa na Srbiju.

Lazović je rekao da je na sastanku sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom ukazao na probleme vladavine prava, slobode medija, nepostojanja fer izbora i problema funkcionisanja parlamenta, uz napomenu da je američki diplomata pokazao razumevanje za ta pitanja.

Važno je uskladiti se sa spoljnom politikom Evropske unije, da Srbija ne završi kao despotija u kojoj je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dato da se sada bavi srpskom demokratijom, istakao je Lazović za agenciju Fonet.

Govoreći o evropskom predlogu, Lazović je istakao da u slučaju da predviđa potpunu primenu ZSO, oni bi ga podržali, ali ne može da se ne postavi pitanje zašto ona već nije formirana ako postoji u Briselskom sporazumu od 2013. godine.

Skepsa dolazi iz pravca primene, da li će ona i biti formirana na način da ljudima na Kosovu omogućava prosperitet, da žive bezbednosno i ekonomski slobodno, naveo je on.

Lazović je Eskobaru preneo i probleme u vladavini prava u Srbiji, pominjući slučajeve tužiteljki, probleme u slobodi medija, situaciju u parlamentu da opozicija ne može da predloži nijedan zakon, niti da su izborni uslovi popravljeni.

On razume sve to i saglasan je da je neprihvatljivo, istakao je Lazović.

Pročitaj i ovo:

Peticija Ne damo Savski nasip: Građani ostavljaju dirljive poruke podrške čuvarima nasipa

Građani ostavljaju dirljive poruke podrške čuvarima Savskog nasipa u okviru peticije koju je za samo dva dana potpisalo preko 1300 ljudi. Naime, pokret Ne davimo Beograd pokrenuo je peticiju kao vid podrške građanima koji na nasipu blokiraju radove i ugrožavanje nasipa. Jedna od opcija koja je ponuđena onima koji potpišu peticiju je i da upute reči podrške građanima koji danima stražare i dežuraju na nasipu danonoćno.

Državna matura – loše prepisana lekcija

Preslikavanje tuđeg modela, površno, nedosledno, neprofesionalno, neće nikad biti dobro rešenje, kao što prepisivanje na kontrolnom ili na ispitu nikad nije dobro rešenje. Loše smo prepisali bolonjsku reformu, još lošije inkluziju. Da li biste voleli da vas vozi pilot ili operiše hirurg koji je prepisivao?