Ukidanjem trolejbuskih linija 19 i 28 nastavlja se urušavanje sistema javnog prevoza u Beogradu. Umesto da unapredi javni saobraćaj i građanima obezbedi pouzdan i efikasan sistem, gradska vlast je bez jedine direktne veze sa gradom ostavila stanovnike Zvezdare i Konjarnika. Koliko je ovo nepromišljen potez govori činjenica da se na trasi linije 28 nalaze čak tri studentska doma koja ona povezuje sa Studentskim trgom i većim brojem fakulteta.

Linije 19 i 28 su mesecima bile u prekidu zbog radova na Trgu republike, što je veoma otežavalo život građana naselja kroz koje prolaze. Svaki stanovnik opštine Zvezdara je iskusio ozbiljna kašnjenja javnog prevoza u prethodnom periodu. Pored kašnjenja, ono što još više otežava život ljudi koji zavise od javnog prevoza jesu ogromne gužve jednom kada autobus, trolejbus ili tramvaj konačno stignu na stajalište. Česte su scene da na stajalištima čeka i po više desetina ljudi, od kojih dobar deo ne može ni da uđe u željeni prevoz.

Zahtevamo da se odluka o ukidanju linija 19 i 28 ne samo povuče, već da se dodatno unapredi, kako bi se velikom broju građana Konjarnika i Zvezdare, kao i studentima koji u velikoj meri koriste ove linije, omogućio pouzdan i efikasan način kretanja u gradu.

Razvoj i održavanje javnog prevoza je posebno važno kada znamo da se Beograd suočava sa alarmantnim nivoima zagađenja vazduha. Radikalno poboljšanje javnog transporta i smanjenje automobilskog saobraćaja, koji je u velikoj meri izvor zagađenja, je upravo jedna od konkretnih mera za smanjivanje zagađenja vazduha koje je inicijativa Ne davimo Beograd predstavila na nedavno održanom protestu protiv zagađenja.

Ovom prilikom inicijativa Ne davimo Beograd, podseća na naš plan “30 minuta od posla do kuće” koji predviđa radikalnu optimizaciju javnog prevoza kroz uvođenje ekspres linija i veliko grananje žutih traka i davanje priroriteta prolaska vozilima javnog prevoza, za koji verujemo da je jedino rešene kako se sistem prevoza u gradu može brzo, jeftino i efikasno podići na zadovoljavajući nivo.