Inicijativa Ne davimo Beograd poziva Osnovni sud u Kruševcu da pokaže ozbiljnost i odlučnost i da zaustavi dalje odugovlačenje izricanja prvostepene presude Milutinu Jeličiću Jutki. Podržavamo zahtev tužilaštva da Jeličiću bude određen pritvor i na taj način prekinuto dalje razvlačenje sprovođenja pravde, s obzirom da se ni Jutka, ali ni njegov advokatski tim nisu pojavili na pretresu koji je trebalo da se održi 19. juna, a da je on već tri puta odlagan od 24. marta.

Podsećamo da je policiji bio izdat nalog da ga na prethodni pretres privede. Iako je aktivno učestvovao u predizbornoj kampanji, policija je tvrdila da ne može da ga nađe, pa je tako još jednom izbegao pravdu.

Aktivistkinje i aktivisti inicijative Ne davimo Beograd prate ceo slučaj od početka i na svakom ročištu se okupljaju ispred suda kako bi pružili podršku Mariji Lukić i drugim ženama žrtvama seksualnog nasilja. Nakon što se nije pojavio na prethodnom pretresu, pokušali smo da ga pronađemo u Brusu, a naše aktivistkinje i aktivisti su obaveštavali policiju o njegovom kretanju u toku izbornog dana.

Inicijativa Ne davimo Beograd sa pažnjom prati dešavanja oko novog glavnog pretresa koje je zakazano u Kruševcu za 10. jul u 12 časova. Naše aktivistkinje i aktivisti biće i ovog puta ispred suda, a ukoliko želite da nam se pridružite pišite nam na office@nedavimobeograd.rs

Želimo da poručimo da je svako nasilje prema ženama neprihvatljivo, da žrtve nisu same i da odgovorni moraju snositi zakonske posledice za dela koja su uradili. Sistem ne sme biti popustljiv, već mora pokazati odlučnost da se ovakvoj praksi moćnika stane na put.