Pokret Ne davimo Beograd će u četvrtak 13. januara u Nišu održati tribinu posvećenu nastupajućem referendumu, pod nazivom „Reci NE! režimskim promenama ustava“. Cilj nam je da informišemo građane da su najavljene izmene najvišeg pravnog akta samo nova manipulacija režima kako bi nastavio svoju kontrolu nad pravosuđem. Tribina će se održati u Media & Reform Centru (ul. Generala Milojka Lešjanina 36), u Nišu, u četvrtak, 13. januara, sa početkom u 17:30 časova.

U tekstu “Zašto je važno da glasamo protiv promena ustava na referendumu?” saznajte detaljnije o tome koje su izmene predložene, kako će one uticati na svakodnevni život građana i zašto bojkot u ovom slučaju nije opcija.

Promene Ustava koje jednopartijska naprednjačka skupština pokušava na brzinu da progura, moraju se gledati kao deo šire slike ostvarivanja političkog uticaja na pravosuđe, kako bi naprednjački režim nastavio da koristi našu državu za bogaćenje, siromaši naše građane i devastira našu životnu okolinu.
Pokret Ne davimo Beograd je zajedno sa stručnjacima iz ustavnog i drugih oblasti prava, analizirao predložene izmene i utvrdili smo da one nisu nikakvo poboljšanje, već nova manipulacija vlasti. Režim želi da nastavi svoju dominaciju nad pravosuđem, a ove promene će samo omogućiti nove mehanizme za političku kontrolu sudstva i tužilaštva.

O ovim i drugim razlozima zbog kojih moramo reći NE ustavnim izmenama, na tribini će govoriti:
– dr Biljana Đorđević, pokret Ne davimo Beograd, i docentkinja Fakulteta političkih nauka
– dr Rastislav Dinić, docent Filozofskog fakulteta, Univerzitet u Nišu
– Robert Kasumović, Forum Roma Srbije
– Robert Kozma, pokret Ne davimo Beograd

Vidimo se u četvrtak u Nišu!

Autorski tekst Biljane Đorđević za Vreme: Treba izaći na referendum i zaokružiti NE

Pokret Ne davimo Beograd smatra da bi se izmeštanjem izbora sudija i tužilaca iz Skupštine u Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva, što predviđaju amandmani za promenu Ustava o kojima će se građani izjasniti na referedumu 16. janura, političko disciplinovanje pravosuđa samo nastavilo drugačijim metodama.
Građani treba da izađu na referendum i da zaokruže NE. Ovo je prilika da se kao građani suprotstavimo isključivanju iz ustavotvornog procesa. Vladajući režim želi da manjak demokratskog legitimiteta nadomeste “struka” i EU a da svi oni koji se protive i kritikuju budu predstavljeni kao zlonamerni protivnici reformi i evropskih integracija. Ništa od ovoga nije tačno.

[čitaj dalje]

Pročitaj i ovo:

Srednjovekovno nasleđe na teritoriji Beograda: Slučaj manastira Kastaljan

Dok se u centru grada podižu neprimereni i umetnički bezvredni spomenici, poput onog despotu Stefanu Lazareviću na Starom gradu, postojeće kulturno nasleđe upravo iz perioda njegove vladavine zanemaruje se i ugrožava. O ovome svedoči primer ostataka manastira Kastaljan koji smo obišli povodom najava da se sprema nadogradnja ovog izuzetnog lokaliteta koji ne samo da je zaštićen kao spomenik kulture, već se nalazi i unutar zaštićenog prirodnog dobra.

Plan generalne regulacije uvod u seču Košutnjaka

Planom generalne regulacije Beograda, na koji smo predali stručne primedbe, pripremljen je teren za novi napad na naš Košutnjak. U ulicu Kneza Višeslava planom su postavljena tri kružna toka koja su prekopirana iz plana kojim je investitor Avala Film predvideo seču skoro 30ha šume i protiv koga su građani ustali i sakupili 80.000 potpisa.

Leva obala Dunava pokazala potencijal za promene na referendumu

Beograd je, zajedno sa drugim većim gradovima, jasno rekao NE! promeni ustava, a sa njim i Palilula, teritorijalno najveća beogradska opština, gde je vlasti poverovalo 43.08%, a poverenje uskratilo 56,92% građana. Rezultat na levoj obali Dunava malo drugačiji, DA je zaikružilo 51,74%, a potencijal za promene pokazala su naselja Kotež (52,94%), Krnjača (51.60%) i Borča (50,42%).