*Izvor materijala je Vacićev Instagram nalog.

Dobro poznati satelit Srpske napredne stranke, Miša Vacić i Srpska desnica nedavno su u poseti Staroj planini izneli niz vulgarnosti, uvreda i pretnji prema pokretu Ne davimo Beograd sa ciljem unošenja podela među ekološkim aktivistima. Napadajući Ne davimo Beograd, Vacić se tragikomično nudio da brani Staru planinu od MHE, godinama nakon što je borba za reke počela. 

Ne davimo Beograd je u skladu sa svojom vrednosnim uverenjem da se javna i prirodna dobra čuvaju i unapređuju  u svim dosadašnjim prilikama iskazivao svoju podršku borcima protiv malih hidroelektrana i na Staroj planini, ali i širom Srbije i regiona. U meri u kojoj je to organizatorima bilo potrebno podržavali smo na razne načine proteste u Beogradu, a organizovali smo ceo autobus aktivista koji su iz Beograda išli na akciju vađenja cevi na Rakitskoj reci u avgustu prošle godine. I ovaj put pozivamo sve građane na protest “Ekološki ustanak”, 10. aprila ispred Narodne Skupštine Republike Srbije u 13 časova.

Očigledno je da se režim plaši saradnje organizacija koje se bore protiv otimanja naših reka, šuma, obala, javnih dobara i kulturno-istorijskih spomenika, pa šalje svoje satelite da blaćenjem, uvredama i pretnjama izazove podele i podozrenje kod ljudi.

Glumeći da je došao u posetu Staroj planini, Miša Vacić je pokušavao da razgovor sa predsednikom mesne zajednice Temska, Tomislavom Pančićem, okrene ka uvredama i pretnjama Ne davimo Beograd, pa je tako naše aktiviste nazivao “beogradskim izdajnicima i pederima” ili “antisrbima” i obećavao da će “da prebije Ne davimo Beograd”. Razgovor je često postajao krajnje neprijatan, posebno u delovima gde je pokušavao da od predsednika mesne zajednice Temska izazove reakciju pitanjima poput “Ne jebeš se u dupe, oni se svi jebu u dupe?” i slično.

Snimak ove posete je zaista mučan za gledanje. Dok aktivisti sa Stare planine pokušavaju da predstave svoju borbu misleći da se radi o iskrenoj poseti i pokazuju slike, Vacić ih prekida i sugeriše da im ne trebaju aktivisti iz Beograda već će da dođe Srpska desnica i da im reši sve probleme. Ista ta Srpska desnica je projekat Srpske napredne stranke čiji bliski investitori pokušavaju da izgrade male hidroelektrane na rekama širom Srbije, a patriotizam Miše Vacića i sličnih profesionalnih nacionalista najbolje se vidi upravo u podršci vlastima koje sprovode projekte štetne po Srbiju.

Ne davimo Beograd je u avgustu prošle godine organizovao autobus kojim su se aktivisti i zainteresovani ljudi solidarno pridružili meštanima, i građanima i građankama iz svih delova Srbije koji su stigli u Rakitu, malo planinsko selo radi spašavanja Rakitske reke i njenog vraćanja u prirodan tok.

Ne davimo Beograd poziva sve građane na protest “Ekološki ustanak”, koji je zakazala organizacija Odbranimo reke Stare planine, 10. aprila u 13 časova ispred Narodne Skupštine Republike Srbije. 

Pročitaj i ovo:

Biljana Đorđević za Danas: Vučić prisilu i zastrašivanje naziva demokratijom

Mi nemamo ništa protiv kampanje od vrata do vrata, ali i te kako imamo protiv zastrašivanja građana koje aktivisti SNS sprovode kada u ovakvu kampanju idu sa biračkim spiskovima koje ne bi smeli da kod sebe imaju, niti bi smeli da obične građane koji im nisu dali saglasnost za korišćenje njihovih podataka pozivaju na dan izbora ili im kucaju na vrata pritiskajući ih da izađu na izbore i glasaju za SNS – ističe za Đorđević za Danas.

Dok Srbija stoji pod pandemijom, Vesić u kafani sa ćebadima na prozorima

Povodom snimka koji se pojavio na društvenim mrežama na kojima se vidi Goran Vesić kako lumpuje u kafani sa živom muzikom i ćebadima na prozorima, pokret Ne davimo Beograd zahteva njegovu hitnu smenu. Vesić je pored zamenika gradonačelnika Beograda i člana kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, pa je njegova odgovornost u tome i veća, a ponašanje skandalozno i za svaku osudu.

Milenijum tim tužio Ne davimo Beograd

Građevinska kompanija „Milenijum tim” tužila je pokret Ne davimo Beograd radi naknade materijalne štete u iznosu od skoro 12 miliona dinara, zbog objavljivanja teksta o promeni urbanističkog plana kojim se ovoj kompaniji omogućava rušenje istraživačko-razvojnog instituta Goša i izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa na istom mestu.