Inicijativa Ne davimo Beograd danas se pridružila radnoj akciji uklanjanja cevi iz korita Rakitske reke u organizaciji pokreta Odbranimo reke Stare planine. Iz Beograda je organizovan autobus kojim su se aktivisti i zainteresovani ljudi solidarno pridružili meštanima, i građanima i građankama iz svih delova Srbije koji su stigli u ovo malo planinsko selo radi spašavanja Rakitske reke i njenog vraćanja u prirodan tok.

Inicijativa Ne davimo Beograd zahteva da se na celoj teritoriji Srbije zabrani izgradnja mini hidroelektrana, ali i zaustave svi štetni projekti koji ugrožavaju naša prirodna dobra i životnu sredinu.

Ova solidarna akcija pokazala je da građani moraju čuvati javna dobra, jer država ne brani javni interes. Akcija je pokazala i da smo udruženi zajedno jači od korupiranih političkih elita, bahatih investitora i lobija koji stoje iza izgradnje velikog broja malih hidroelektrana.

Ako radimo zajedno, možemo probiti barijere straha, i ostvariti velike stvari. Zajedno možemo, i hoćemo sačuvati naše reke i naše planine, naše obale i parkove, naša javna dobra i gradove.

Čija država?
Naša država!

Pročitaj i ovo:

  • bgmetro

Metro ZA potrebe građana, a ne profit tajkuna

Pokret Ne davimo Beograd uputiće primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu koji je na javnom uvidu. Naime, predloženi plan za metro nije u interesu građana, već isključivo tajkuna koji su zainteresovani za gradnju na livadama koje povezuje izabrana trasa. Ukoliko se već odustalo od višedecenijskog plana za prvu liniju metroa, ne sme se propustiti prilika da metro poveže najgušće naseljene oblasti grada i tako smanji gužve i ubrza kretanje kroz grad. To prema postojećem planu nije slučaj.

Nova podrška javnih ličnosti “Povelji za dobar grad” pokreta Ne davimo Beograd

Nova grupa javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca podržala je “Povelju za dobar grad”, pokreta Ne davimo Beograd. Podršci planu, kako da Beograd postane dobar grad za sve njegove građane, pridružili su se muzičari Branko Golubović Golub, pevač grupe Goblini i Nebojša Despotović iz benda Duboka Ilegala, zatim profesorka Srbijanka Turajlić, društveni aktivista Gordan Paunović, psihoterapeutkinja Aurelija Đan, sociološkinja Jana Šarić, aktivistkinja za ženska prava Maša Elezović i IT stručnjak Ivan Milošević. Podršku povelji dali su i pesnik Stevan Tatalović, književna prevoditeljka, novinarka i spisateljica Mirjana Ognjanović i antropološkinja Irena Molnar.