Да ли сте знали да је у претходних пет година преко 800 милиона динара из буџета Секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима потрошено на куповину новогодишње расвете?

Киша у Београду 2019

 

Иако надлежност за припрему и реализацију редовног одржавања објеката београдског система кишне канализације није у рукама овог Секретаријата, чињеница да се средства грађана уместо на суочавање са ванредним ситуацијама, троше на бизарне играчке градске власти, на најбољи начин говори о коликом се немару ради. У овој и сличним чињеницама вероватно и лежи одговор на питање како је могуће да су обилне падавине које су погодиле Београд оставиле толико велику штету, и како, и да ли ће она икада бити надокнађена.

Није у нашој моћи да зауставимо невреме и кишу, али јесте да изградимо инфраструктуру тако да када она падне, улице не постану реке после 10 минута, а да нам из шахтова не избијају водоскоци. Редовно одржавање система кишне канализације налази се у надлежности Секретаријата за комуналне и стамбене послове, сектор, односно одељење за комунално уређење вода, као и ЈКП “Београдски водовод и канализација” у које би, за ове потребе, требало да улаже овај Секретаријат.

Уместо бизарних пројеката попут новогодишње расвете, гондоле, ски стазе на Авали, музичке фонтане или козметичких промена у четири најважнија градска булевара која ће додатно успорити јавни саобраћај и грађанима који у њима живе додатно смањити квалитет живота, треба улагати у инфраструктуру. Подсећамо и да у овом нашем граду скоро половина становника нема регулисану канализацију.

Због бахатости, марифетлука и буразерских муљања власти поплављено је 20 дечијих вртића и 6.000 грађана је угрожено због поплаве. Последице су видљиве на сваком кораку у Београду, од потопљене Борче, Новог Београда и Земуна до „гејзира“ у Цвијићевој. Кратковидост, неспособност и уништавање сваког ресурса Београда више не угрожавају само квалитет живота становништва већ су реална претња имовини и животима грађана. Јавашлук и партијско руковођење комуналним сектором, муљање уместо инвестиција у јавну инфраструктуру, кратковидост и негирање климатских промена доводе Београд пред катастрофу.

Пример новогодишње расвете, показује да огромна средства која су могла бити утрошена на спречавање поплава које су задесиле грађане Београда пре пар дана, уместо у инфраструктуру, прелако налазе пут до џепова појединаца блиских власти . Због тога што се ради о намештеним тендерима где је једини могући учесник била фирма “Keep light”, иницијатива Не давимо Београд поднела је три кривичне пријаве против надлежних. Све су одбачене као неосноване ЛИНК.