Da li ste znali da je u prethodnih pet godina preko 800 miliona dinara iz budžeta Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima potrošeno na kupovinu novogodišnje rasvete?

Kiša u Beogradu 2019

 

Iako nadležnost za pripremu i realizaciju redovnog održavanja objekata beogradskog sistema kišne kanalizacije nije u rukama ovog Sekretarijata, činjenica da se sredstva građana umesto na suočavanje sa vanrednim situacijama, troše na bizarne igračke gradske vlasti, na najbolji način govori o kolikom se nemaru radi. U ovoj i sličnim činjenicama verovatno i leži odgovor na pitanje kako je moguće da su obilne padavine koje su pogodile Beograd ostavile toliko veliku štetu, i kako, i da li će ona ikada biti nadoknađena.

Nije u našoj moći da zaustavimo nevreme i kišu, ali jeste da izgradimo infrastrukturu tako da kada ona padne, ulice ne postanu reke posle 10 minuta, a da nam iz šahtova ne izbijaju vodoskoci. Redovno održavanje sistema kišne kanalizacije nalazi se u nadležnosti Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, sektor, odnosno odeljenje za komunalno uređenje voda, kao i JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” u koje bi, za ove potrebe, trebalo da ulaže ovaj Sekretarijat.

Umesto bizarnih projekata poput novogodišnje rasvete, gondole, ski staze na Avali, muzičke fontane ili kozmetičkih promena u četiri najvažnija gradska bulevara koja će dodatno usporiti javni saobraćaj i građanima koji u njima žive dodatno smanjiti kvalitet života, treba ulagati u infrastrukturu. Podsećamo i da u ovom našem gradu skoro polovina stanovnika nema regulisanu kanalizaciju.

Zbog bahatosti, marifetluka i burazerskih muljanja vlasti poplavljeno je 20 dečijih vrtića i 6.000 građana je ugroženo zbog poplave. Posledice su vidljive na svakom koraku u Beogradu, od potopljene Borče, Novog Beograda i Zemuna do „gejzira“ u Cvijićevoj. Kratkovidost, nesposobnost i uništavanje svakog resursa Beograda više ne ugrožavaju samo kvalitet života stanovništva već su realna pretnja imovini i životima građana. Javašluk i partijsko rukovođenje komunalnim sektorom, muljanje umesto investicija u javnu infrastrukturu, kratkovidost i negiranje klimatskih promena dovode Beograd pred katastrofu.

Primer novogodišnje rasvete, pokazuje da ogromna sredstva koja su mogla biti utrošena na sprečavanje poplava koje su zadesile građane Beograda pre par dana, umesto u infrastrukturu, prelako nalaze put do džepova pojedinaca bliskih vlasti . Zbog toga što se radi o nameštenim tenderima gde je jedini mogući učesnik bila firma “Keep light”, inicijativa Ne davimo Beograd podnela je tri krivične prijave protiv nadležnih. Sve su odbačene kao neosnovane LINK.