Preko 6 hiljada građana i građanki, širom Srbije, potpisalo je do danas peticiju kojom zahtevamo konkretne mere protiv zagađenja vazduha. Ovo je odlična vest, ali želimo da se što više naših prijatelja, komšija ili kolega uključi u borbu za zdravo životno okruženje. Zato vas molimo da podelite peticiju na svojim društvenim mrežama, prosledite mejl, popričate sa prijateljima i pozovete ih i da nam se svojim potpisom pridruže i pomognu.

Podelite link ka peticiji: https://www.peticije.online/konkretne_mere_protiv_zagadjenja

Inicijativa Ne davimo Beograd izradila je set kratkoročnih i dugoročnih mera kako bi se rešio problem zagađenja vazduha. Kliknite na sliku iznad i saznajte šta je potrebno kako bi živeli u zdravom okruženju.

Umesto bežanja od problema, što je jedini način kako se gradski čelnici bave zagađenjem, zahtevamo hitne i konkretne akcije kako bi se ovo katastrofalno stanje promenilo. Inicijativa Ne davimo Beograd izradila je set kratkoročnih i dugoročnih mera kako bi se rešio problem zagađenja vazduha. Neke od njih podrazumevaju radikalno poboljšanje javnog prevoza, masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada, promociju održive urbane mobilnosti, prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, bolju kontrolu industrijskih zagađivača, sistematsko praćenje i izveštavanje o zagađenju vazduha, odustajanje od svih štetnih projekata koji će dodatno zatrovati vazduh naših gradova, poput izgradnje spalionica.

U vašim komentarima, koje ste nam slali u toku potpisivanja peticije, jasno se vidi da građani prepoznaju i značaj ovog problema i neophodnost hitnog i odlučnog delovanja u njegovom rešavanju. Neki od komentara su:

U našem gradu ne može da se diše. Parkova je sve manje. Ovo je neizdrživo.

Milica P.V. Zemun

Potpisujem zato što zelim da učinim sve što je u mojoj moći da se u ovom gradu barem diše normalno.

Radmila M. Zemun

Potpisujem zato što se brinem za svoje zdravlje i ostalih gradjana Srbije. Nadležni treba da preduzmu permanetne mere sprečavnja daljih zagadjenja, ne samo na nivou Beograda, već i na nivou cele države! Probudite se!

Marija K. Niš, Pantelej

Kosjerić ima manje od 4000 stanovnika, nema neku industriju osim cementare, imali smo tu “čast” da budemo i najzagadjeniji u Evropi, a gotovo svakodnevno smo medju nekoliko najzagadjenijih mesta u Srbiji.

Snežana J. Kosjerić

Nesto ozbiljno treba da se promeni, potrebna je edukacija ljudi o reciklazi, reciklažni centri i informisanost o njima, bolje učešće komunalne policije, bolja infrastruktura…potrebno je ujedinjenje oko problema zagadjivanja.

Miljana D. Pančevo

Nivo zagađenja koji se svakoga dana sve više oseća treba pod hitno rešiti kako bi i mi nasi budući naraštaja imali mogućnost da udišu čist vazduh. Nije normalno da se svi mi informise o putem aplikacija i kucnih uređaja i da se javno ne objavljuju informacije o nivou zagađenja koje su smrtonosne.

Kristina M. Kragujevac

Potpisujem jer se gusimo u Zrenjaninu svako jutro od kafilerije, zadnjih nedelja od paljenja strnjista a u buducnosti cemo i od gumare.

Melanija L. Zrenjanin

Zagadjenje je ogroman problem, ali resiv, potpisujem peticiju, jer se moramo uhvatiti u kostac sa resavanjem istog, vlast, republicka, lokalne i gradjani, svi zajedno mozemo da promenimo situaciju.

Nina N. Kragujevac

Živim u blizini železare, auto, prozori, veš… Sve je puno čestica! Otac mi je bolestan ne može na svež vazduh, jer ga nema!

Sanja Đ. Smederevo

Potpisujem zato što smo ranije moji prijatelji i ja koristili crni humor i šalili se da će deca u vrtićima u igri leti, leti moći da govore za kesu: “Leti!”, ali ne želim da tako zapravo bude i trenutno stanje je daleko od šale.

Nađa P. Zemun

Želim da živim u zdravijoj i ugodnijoj sredini, a ne da kvalitet vazduha zavisi od toga da li duva košava ili ne.

Martina Z. Novi Sad

Ukoliko nastavimo da ćutimo i ponašamo se neodgovorno prema sredini kretaćemo se uskoro ulicama sa maskama na licu i sećati se lepih vremena kad smo mogli slobodno da ostvarujemo osnovnu ljudsku potrebu – da dišemo!

Ana K. Palilula

Loš kvalitet vazduha utiče na zdravstveno stanje svih gradjana našeg grada. Neretko vidjamo vozila javnog prevoza koja izbacuju gust crn ili beo dim, prepun štetnih čestita. Isto vazi i za automobile kojima se namerno skidaju filteri za preradu štetnih čestica, kao i kod industrije. Svest o važnosti kvaliteta vazduha mora da se podigne, a na tome treba da radi država, koju očigledno to ne zanima.

Stefana M. Palilula

Ukoliko vas zanima detaljnije o zagađenju vazduha, o posledicama koje ostavlja po naše zdravlje, načinima kako sami možete da merite zagađenje, ali i o rešenju ovog problema koje predlaže Ne davimo Beograd, u našem specijalnom izdanju posvećenom zagađenju, naći ćete sve ove informacije: bit.ly/specijal_o_zagađenju_vazduha