Inicijativa Ne davimo Beograd platila je kaznu zbog koje je Radomiru Lazoviću prećeno zatvorom. Radi se o presudi zbog organizacije jednog od protesta povodom fantomskog rušenja u Hercegovačkoj ulici. I ovaj put, kao i u prethodnim slučajevima kada su naši aktivisti bili meta različitih sudskih procesa, prilozima građana smo uspeli da pokrijemo sve troškove kazni. Podsećamo da se od početka protesta Ne davimo Beograd 2016. godine do danas, protiv naših aktivista vodilo, ili se i dalje vodi, preko 30 sudskih procesa, a da smo do sada platili preko 400 hiljada dinara kazni. 

Pretnje zatvorom vidimo kao signal da smo na dobrom putu. Zajedno sa medijskim blaćenjem, one su deo kontinuiranog političkog pritiska kako bi se građani zastrašili, a inicijativa odustala od suprotstavljanja otimačini koju sprovodi korumpirana partijska elita. 

Iako smo spremni da zbog svog delovanja i ideja koje zastupamo snosimo i zatvorske i druge posledice, želimo da pokažemo jasnu poruku da će inicijativa i građani koji je podržavaju, stati u zaštitu svakog svog aktiviste, i na osnovama solidarnosti, podrške i zajedničkog rada suprotstaviti se goloj sili korumpirane partijske elite. Njihova snaga su instumentalizovani sudovi, privatizovane institucije i zloupotrebljeni mediji, naša je solidarnost i ljubav prema našem gradu.

U periodu od petka 5. jula do utorka 9. jula, uplatama građana i građanki na račun Inicijative, prikupljeno je 26.000 dinara, a preko sistema PayPal 39 evra i 78 dolara, što je više nego dovoljno da se pokrije kazna od 20.000 dinara. Ukupno je 20 građana i građanki doniralo sredstva, iz šest različitih gradova.

Hvala vam na podršci, poverenju i pomoći da prebrodimo i ovu prepreku.

Kako iznos na koji smo za sada osuđeni nije konačan, već samo trenutno stanje u kome se Inicijativa nalazi, sav novac koji je prikupljen biće sačuvan upravo za ove potrebe.

Ukoliko želite da nastavite da podržavate rad inicijative Ne davimo Beograd kako bismo bili u mogućnosti da organizujemo nove protestne akcije, analize, prijave, tužbe, okupljanja i redovan rad to možete uraditi na linku: https://nedavimobeograd.rs/ukljuci-se/doniraj/