Radomir Lazović, aktivista inicijative Ne davimo Beograd, pozvan je danas na odsluženje kazne zatvora zbog organizacije jednog od protesta povodom fantomskog rušenja u Hercegovačkoj ulici. Ovo je jedan od preko 30 procesa koji se vode ili su vođeni protiv naših aktivista još od 2016. godine i početka masovnih protesta. Umesto da se na sudu nađu nalogodavci i organizatori rušenja objekata, zataškavanja zločina i hajke na aktiviste koja traje i danas, sudi se nama koji smo na kršenje zakona ukazali.

Protest „MASKE SU PALE“ organizovan je 11. maja 2016. godine, a neposredan povod bilo je objavljivanje izveštaja Zaštitnika građana o postupanju policije i gradskih službi koje su odbile da izađu na teren po pozivima građana. Iz ovog dokumenta bilo je jasno da je neko iz vrha policije naredio službama da ne reaguju i zataškaju ovo bahato rušenje. Nešto kasnije stigao je i izveštaj policije iz koga se moglo videti da su u svemu učestvovale i razne gradske službe. Isključena je ulična rasveta, a EDB je potvrdio da je od gradskih funkcionera, „poprečnom vezom“, naloženo isključivanje struje u tom delu grada. Paralelno, parking servis je uklonio automobile koji su smetali rušenju, a JP Gradska čistoća nije čistila ulicu te večeri.

Par desetina hiljada ljudi se i tada, ali i tokom cele serije protesta koje je organizovala inicijativa Ne davimo Beograd okupilo kako bi tražilo pravdu i odgovornost ne samo za bahato nezakonito rušenje u Hercegovačkoj ulici, već i za zataškavanje i ozbiljnu hajku protiv aktivista Inicijative i svih građana koji su se usudili da govore o ovom zločinu vlasti. Podsećamo da se ceo državni vrh upregao u relativizaciju i opravdavanje ovog zločina, a da je protiv aktivista inicijative Ne davimo Beograd pokrenuto preko 30 procesa zbog organizacije protesta i ukazivanja na kršenje zakona tokom sprovođenja projekta “Beograd na vodi”. Pokrenuta je i čitava medijska kampanja u listovima poput „Informera“, „Alo-a“, „Srpskog telegrafa“, televizija „Pink“ ili „Studio B“, kao i pretnje, pritisci i napadi u javnom prostoru i na društvenim mrežama.

Danas, tri i po godine kasnije, uprkos priznanju i predsednika Vučića i bivše supruge Siniše Malog da upravo vrh gradske vlasti i on lično stoje iza rušenja, nema ni političke, ni pravne odgovornosti za ovaj zločin. Njegovi vinovnici su umesto toga unapređeni ili su na istim pozicijama. Siniša Mali postao je ministar finansija, Vladimir Rebić direktor policije, a Nebojša Stefanović i Darko Glavaš za koga postoje i indicije da je rukovodio rušenjem, i dalje su ministar unutrašnjih poslova, odnosno gradski sekretar.

Prema presudi Prekršajnog suda, Radomir Lazović i Dobrica Veselinović krivi su zbog toga što su ispred Skupštine grada održali govor i pozvali učesnike skupa u protestnu šetnju, čime su prekršili Zakon o javnom okupljanju. Zbog neplaćanja novčane kazne, Radomiru je ona zamenjena zatvorskom u trajanju od dvadeset dana.

Inicijativa Ne davimo Beograd donacijama građana uspevala je da pokrije sve troškove kazni i procesa vođenih protiv naših aktivista, pa će tako platiti i ovu kaznu. Ukoliko želite da nam pomognete i obezbedite nesmetan rad to možete uraditi materijalnom donacijom, a svi podaci nalaze se na ovom linku: https://nedavimobeograd.rs/ukljuci-se/doniraj