Ženska grupa Ne davimo Beograd deo je Nezavisne ženske grupe, sastavljene od predstavnica/ka ženskih organizacija, građanskih inicijativa i društveno angažovanih pojedinki i pojedinaca, koja će u subotu, 5. juna, u 13h na Trgu narodne omladine u Jagodini odrzati skup podrške ženama i devojčicama iz Jagodine koje su potencijalne žrtve seksualne eksploatacije. Direktnom akcijom na terenu zajedno ćemo uputiti poruku potencijalnim žrtvama da u ovom procesu nisu same, i da su im bez uslovljavanja otkrivanjem identiteta i učestvovanjem u istražnom i sudskom postupku zakonom garantovane pomoć i podrška. 

Podsetimo, dva dana pre nego što će 393 žene iz Jagodine, zaposlene u javnom sektoru, podneti tužbu za izazivanje panike protiv Marinike Tepić, jer je navela da se žene u tom gradu seksualno ucenjuju kako bi dobile posao, Dragan Marković Palma, osumnjičen kao glavni organizator, najavio je njihovu tužbu u medijima. Nakon toga, 24. aprila, dok je Marinika Tepić davala izjavu u vezi sa navodima o pedofiliji i prostituciji u organizaciji Dragana Markovića Palme u PU Jagodina – mi smo kao aktivistkinje i aktivisti iskoristile/i trenutak da zajednički skrenemo pažnju na to da su institucije tu da rade svoj posao i da još jednom, nakon suđenja Milutinu Jeličiću, pokažemo da smo tu za sve žene i devojčice koje su zlostavljane. 

Podržavamo zahtev  koji su članice  ženskih organizacija Mreže žene protiv nasilja i Antitrafiking mreže, uputile Republičkom tužilaštvu i pozvale da hitno ispita navode svedoka, da kategoriše slučaj potencijalne organizovane trgovine ženama i devojčicama u Jagodini i da ga prosledi Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Tužilaštvo i policija mogu i treba da zaštite ove žene i devojčice, baš kao i svedoke koji se osete osnaženo da istupe. Imajući u vidu težinu ovog krivičnog dela i njegov društveni značaj (glavni osumnjičeni je nosilac vlasti na lokalnom i republičkom nivou) – ukoliko sada jasno i javno ne istrajemo u zahtevima za bezuslovnu zaštitu i podršku svim žrtvama i svedocima u slučaju Jagodina, sve strategije i zakoni koje je država donela su mrtvo slovo na papiru, a žrtve nasilja trajno oštećene. 

Još jednom pozivamo potencijalne žrtve ovog i sličnih krivičnih dela da  se jave na 011 785 0000, [email protected], kako bi se  upoznale sa dostupnim vrstama pomoći i podrške. Svi pozivi su anonimni!

Nezavisnu žensku grupu (za sada) čine/podržavaju:

ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar, NVO Labris, Žene u crnom, BeFem – Feministički kulturni centar, Ženska grupa Ne davimo Beograd, Udruženje žena, Peščanik – Kruševac, UG PAOR, Zrenjanin, Centar za devojke – Niš, Sos za žene i decu žrtve nasilja – Vlasotince, UG Fenomena – Kraljevo, Alternativni centar za devojke – Kruševac, Udruženje Roma Novi Bečej, Centar za ženske studije, Impuls – Tutin, Ženski centar Užice, Magazin Karakter, Inicijativa Verujem ti, Minja Marđonović, Aida Ćorović, Jelena Jaćimović, Danijela Štajnfeld, Marta Fiš, Marija Lukić, Jelena Ivković, Vera Kurtić, Tamara Urošević, Mina Damnjanović, Lepa Mlađenović i Milena Milojević.

Pročitaj i ovo:

Pressures on Ne davimo Beograd and independent media in Serbia

The construction company Millennium Team is suing Ne davimo, asking for almost 100,000 € for material damages. These are supposedly caused by our publishing of a text on changes to the Belgrade urban plan. This change allows Millennium Team to demolish the Goša Institute for research and development and build a residential-business complex on the lot.

Robert Kozma for VOA: Election conditions still need to be improved

“We participate in these discussions because Serbia has an undemocratic regime. Unfortunately, the ruling government has transformed some form of democratic elections that had existed into an undemocratic hybrid regime. This has been assessed in several recent reports, such as Freedom House’s or the European Parliament’s. This is why we have these discussions, and not because we are asking for some political concessions. No, we only ask that citizens’ rights be respected”, Kozma said.