Inicijativa Ne davimo Beograd učestvovala je juče na javnoj raspravi u vezi Ažurirane ekološke studije o spalionici otpada u Vinči. I iz ove rasprave, kao i iz prethodnih analiza, jasno je da projekat izgradnje spalionice u Vinči nije usklađen sa brojnim evropskim standardima zaštite životne sredine i upravljanja otpadom, da će zagađivati vazduh izuzetno kancerogenim materijalima, a građane u narednih 30 godina koštati preko milijardu i 150 miliona evra.

Ministrastvo za zaštitu životne sredine ponovo je pokrenulo postupak kako bi se projektna dokumentacija uskladila sa novim standardima Evropske unije za kontrolu zagađenja iz velikih ložišta- LCR BREF. Na javnoj raspravi su predstavljene izmene određenih delova prethodne studije koja se održala godinu dana ranije, a tiču se navedenih usklađivanja. Ni na ovoj raspravi nismo dobili odgovor zašto studija nije usklađena sa svim standardima I direktivama koje EU propisuje pogotovo u domenu reciklaže otpada već samo sa BREF-om. Predstavnici Ministarstva nam nisu odgovorili koliki će biti račun domaćinstava u Beogradu na osnovu ovog projekta. Pored toga ostalo je nerazjašnjeno zašto prethodna studija nije poništena I šta se dešava sa građevinskim dozvolama koje su izdate na osnovu te studije.
Podsetimo, Inicijativa Ne davimo Beograd je, zajedno sa organizacijom CEE Bankwatch Network, podnela dve žalbe Energetskoj zajednici protiv Republike Srbije, zbog nepoštovanja evropskih ekoloških standarda pri izgradnji spalionice u Vinči. Sa druge strane Evropska komisija i Evropska investiciona banka (EIB) odbile su da podrže ovaj projekat. Spalionica u Vinči, kao što navode EK i EIB, sprečava Srbiju u postizanju ciljeva zaštite životne sredine, recikliranju i kružnoj ekonomiji kao dela procesa pridruživanja EU. Pored toga pokrenut je i postupak pred Evropskom bankom za obnovu i razvoj za procenu odgovornosti ove banke za finansiranje štetnog projekta izgradnje spalionice u Vinči. Radi se o internom mehanizmu koji omogućava da se zahteva odgovornost banke za učešće u finansiranju projekata koji mogu imati negativan uticaj na lokalno stanovništvo i životnu sredinu.
Incijativa Ne davimo Beograd još jednom podseća da ovaj projekat u suprotnosti sa brojnim evropskim direktivama o upravljanju otpadom, kao i da neće ispuniti predviđene standardne Evropske unije u pogledu zaštite životne sredine, te će doprineti daljem zagađenju vazduha sa izuzetno kancerogenim materijalima, Spalionica u Vinči će građane i građanke Beograda u narednih 30 godina koštati preko milijardu i 150 miliona evra za spaljivanje otpada, bez mogućnosti da se on ponovno upotrebi.
O spaljivanju razuma koje vrši gradska vlast i o štetnosti ugovora za spalionicu u Vinči govorimo i alarmiramo javnost još od 2017. godine: LINK.

Pročitaj i ovo:

Nova akcija sadnje stabala: Drvo prijateljstva u 6 gradova regiona

Pridružite se regionalnoj akciji sadnje drveća “Drvo prijateljstva” u petak 30. oktobra, u 11 časova, ispred hotela Jugoslavija. Akcija će istovremeno biti održana u 6 gradova našeg regiona, pored Beograda akcija sadnje će biti realizovana u Skoplju, Prištini, Tirani, Podgorici i Sarajevu.

Ogradama protiv pešaka

Akcijom gradskih službi na početku ulice Braće Jugovića, ovog vikenda pomereni su pešački prelazi i podignute su ograde koje onemogućavaju prirodne pravce kretanja pešaka.