Aktivisti inicijative Ne davimo Beograd, simbolima bojkota lažiranih izbora, izlepili su ulaz u Radio televiziju Srbije, na taj način ukazujući na činjenicu da se javni servis nalazi pod kontrolom Srpske napredne stranke i igra jednu od ključnih uloga u nemogućnosti održavanja slobodnih i poštenih izbora u Srbiji.

Pored pretnji, pritisaka i nasilja prema političkim neistomišljenicima, zatim ucena i pritisaka na birače, zloupotrebe javnih sredstava u kampanji i prevara na sam izborni dan, kontrola medija je jedan od najbitnijih stubova naprednjačke vlasti. Radio televizija Srbije (RTS) se svojim pristrasnim izveštavanjem, onemogućavanjem dijaloga i kritike vlasti, ignorisanjem stvarnih problema i afera režima, izbegavanjem debata na teme od javnog interesa i ulepšavanjem stvarnosti u kojoj teško živimo, u potpunosti svrstao u naprednjačke instrumente otimanja države.

Informativni program RTS je ponovo pokazao podanički mentalitet i svoju ulogu javnog servisa zloupotrebljava tako što ide uz dlaku kriminalnom režimu Srpske napredne stranke i njenih satelita, a svaki novinarski pokušaj da nametnu temu od interesa za javnost u startu guši. Za to vreme, RTS opširno izveštava o svim regionalnim i svetskim dešavanjima, protestima i aferama, dok iz Srbije uglavnom stižu slike TV marketinga vladajuće stranke sa lažima o privrednom rastu i brojni demanti od strane vladara Srbije za informacije koje RTS nikad nije preneo.

Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da je uloga javnog servisa od ključne važnosti za vraćanje demokratije u Srbiju i od ove institucije zahtevamo samo ono što je po zakonu i etičkom kodeksu novinara Srbije dužna da pruži javnosti. Profesionalno i odgovorno izveštavanje “u cilju unapređivanja vrednosti demokratskog društva, sprečavanja sukoba i očuvanja mira, istinitog, blagovremenog, verodostojnog i potpunog informisanja i omogućavanja slobodnog razvoja ličnosti” kako se to navodi u zakonu o javnom informisanju.

Podsećamo da je Inicijativa Ne davimo Beograd još u septembru prošle godine uputila otvoreno pismo glavnim i odgovornim urednicima najvećih kontrolisanih medija u Srbiji i upozorila ih da imaju veliku odgovornost za stanje demokratije u Srbiji i ne pristaju da budu saučesnici u otimanju države od strane kriminalnog režima.

Pročitaj i ovo:

Lazović za Peščanik: Otvoreno pismo Ireni Vujović

Povod za ovo otvoreno pismo je vaša tvrdnja da je neodgovorno i tendenciozno govoriti da država ne radi ništa u vezi sa zagađenjem vazduha i da su građani uskraćeni za informacije o stanju vazduha. Obe ove tvrdnje objavili ste u Kuriru na dan održavanja protesta za bezbedan vazduh, na koji je pozvala Eko straža.

  • dolarni panel

Ne davimo Beograd uputio Ministarstvu rudarstva i energetike komentare u vezi sa Polaznim osnovama za izradu Zakona o obnovljivim izvorima energije

Inicijativa Ne davimo Beograd je uputila Ministarstvu rudarstva i energetike komentare u vezi sa Polaznim osnovama za izradu Zakona o obnovljivim izvorima energije, a pored toga što smo zahtevali da se produži rok, dat za predloge i komentare građana, ukazali smo i na propuste načinjene u ovoj, ranoj fazi planiranja Zakona i predložili moguća rešenja.