Aktivisti inicijative Ne davimo Beograd, simbolima bojkota lažiranih izbora, izlepili su ulaz u Radio televiziju Srbije, na taj način ukazujući na činjenicu da se javni servis nalazi pod kontrolom Srpske napredne stranke i igra jednu od ključnih uloga u nemogućnosti održavanja slobodnih i poštenih izbora u Srbiji.

Pored pretnji, pritisaka i nasilja prema političkim neistomišljenicima, zatim ucena i pritisaka na birače, zloupotrebe javnih sredstava u kampanji i prevara na sam izborni dan, kontrola medija je jedan od najbitnijih stubova naprednjačke vlasti. Radio televizija Srbije (RTS) se svojim pristrasnim izveštavanjem, onemogućavanjem dijaloga i kritike vlasti, ignorisanjem stvarnih problema i afera režima, izbegavanjem debata na teme od javnog interesa i ulepšavanjem stvarnosti u kojoj teško živimo, u potpunosti svrstao u naprednjačke instrumente otimanja države.

Informativni program RTS je ponovo pokazao podanički mentalitet i svoju ulogu javnog servisa zloupotrebljava tako što ide uz dlaku kriminalnom režimu Srpske napredne stranke i njenih satelita, a svaki novinarski pokušaj da nametnu temu od interesa za javnost u startu guši. Za to vreme, RTS opširno izveštava o svim regionalnim i svetskim dešavanjima, protestima i aferama, dok iz Srbije uglavnom stižu slike TV marketinga vladajuće stranke sa lažima o privrednom rastu i brojni demanti od strane vladara Srbije za informacije koje RTS nikad nije preneo.

Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da je uloga javnog servisa od ključne važnosti za vraćanje demokratije u Srbiju i od ove institucije zahtevamo samo ono što je po zakonu i etičkom kodeksu novinara Srbije dužna da pruži javnosti. Profesionalno i odgovorno izveštavanje “u cilju unapređivanja vrednosti demokratskog društva, sprečavanja sukoba i očuvanja mira, istinitog, blagovremenog, verodostojnog i potpunog informisanja i omogućavanja slobodnog razvoja ličnosti” kako se to navodi u zakonu o javnom informisanju.

Podsećamo da je Inicijativa Ne davimo Beograd još u septembru prošle godine uputila otvoreno pismo glavnim i odgovornim urednicima najvećih kontrolisanih medija u Srbiji i upozorila ih da imaju veliku odgovornost za stanje demokratije u Srbiji i ne pristaju da budu saučesnici u otimanju države od strane kriminalnog režima.

Pročitaj i ovo:

KOVID-19 i Kosovo: trojna kriza

Dok se većina zemalja sveta suočava sa dvojnom, zdravstvenom i ekonomskom krizom, Kosovo prelazi u trojnu krizu zbog političkih dešavanja.

Ne davimo Beograd pokreće Inicijativu za odbranu Košutnjaka

Podržite potpisom “Inicijativu za odbranu Košutnjaka” i pomozite da se spreče namere investitora i gradskih vlasti da se skoro 30 hektara gradske šume poseče, a umesto nje u ovom području izgradi stambeno-komercijalni kompleks. Svi potpisnici biće obaveštavani i pozivani na akcije protiv ovog štetnog projekta.