Inicijativa Ne davimo Beograd uputila je danas otvoreno pismo glavnim i odgovornim urednicima najvećih kontrolisanih medija u Srbiji, kako bi ih pozvali da “Deklaraciji o bojkotu izbora: Borba za slobodnu i demokratsku Srbiju”, kao i aktivnoj kampanji bojkota, daju adekvatnu važnost i prostor u medijima koje vode.
Deklaracija o bojkotu je dokument kojim je inicijativa Ne davimo Beograd predstavila plan puta do poštenih izbora i izlaska iz krize, u kojoj je kriminalna politička elita okupirala našu državu i dovela do teških uslova života naših građana.
Vodeći ljudi u medijima, koje inicijativa Ne davimo Beograd ocenjuje kao kontrolisane od strane vlasti, pozivaju se da poštuju zakon i etički kodeks novinara Srbije i prestanu da budu saučesnici i pomagači onih koji su nam oteli slobodu i državu, odnosno doveli do toga da je jedini izlaz iz krize, bojkot martovskih izbora.
Pitanje poštenih izbora, slobodnih medija i mogućnosti javnog iskazivanja neslaganja sa vladajućom elitom, direktno je povezano sa ključnim temama i uslovima života i rada svakog građanina.
Pismo je upućeno Draganu Bujoševiću, generalnom direktoru Radio televizija Srbije, Nenadu Lj. Stefanoviću, d.d. glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS, Predragu Mihailoviću, glavnom i odgovornom uredniku dnevnih novina Blic, Žarku Rakiću, v.d. glavnog i odgovornog urednika dnevnih novina Politika, Miloradu Vučeliću, glavnom i odgovornom uredniku dnevnih novina Večernje novosti, Draganu Karadžiću, glavnom i odgovornom uredniku Televizije O2, Srđanu Milovanoviću, generalnom direktoru Prve srpske televizije i Maji Ćorac Ninković, direktorki informativnog programa Prve srpske televizije.

 

Pismo u celosti:

Otvoreno pismo glavnim urednicima najvećih kontrolisanih medija u Srbiji

Poštovani/e,

Obraćam vam se u ime inicijative Ne davimo Beograd, a povodom objavljivanja “Deklaracije o bojkotu izbora: Borba za slobodnu i demokratsku Srbiju”, koju vam šaljemo u prilogu.

“Deklaracija o bojkotu izbora: Borba za slobodnu i demokratsku Srbiju” je dokument kojim je inicijativa Ne davimo Beograd predstavila plan puta do slobodnih i poštenih izbora i izlaska iz krize u kojoj je kriminalna politička elita okupirala našu državu. U njoj se građani i građanke  pozivaju da ne učestvuju na lažiranim izborima i da ne ćute dok se preko njihovih ledja prelama nezasita glad za profitom korumpirane političke elite.

Deklaracija opisuje uzroke i posledice potpunog izostanka uslova za fer i slobodne izbore, pa se tako neizostavno bavi i situacijom u medijima koje ocenjujemo delom kao neslobodne, delom kontrolisane, a delom kao direktno zloupotrebljene od strane vlasti i stavljene u službu blaćenja, pretnji i pritisaka onih koji se usude da javno iskažu neslaganje sa potezima vlasti.

Pitanje poštenih izbora, slobodnih medija i mogućnosti javnog iskazivanja neslaganja sa vladajućom elitom, direktno je povezano sa ključnim temama života svakog građanina. Cilj ove borbe, pa tako i njenog prvog koraka u vidu bojkota, je društvo u kojem imamo posao od kog možemo kvalitetno da živimo. Da kada se razbolimo, ima ko da nas leči, da možemo da se školujemo i da za svu decu ima mesta u vrtićima. Da možemo da se prevezemo do posla bez saobraćajnog kolapsa, a da naše reke, obale, kulturno istorijski spomenici služe na ponos svim našim pokolenjima, a ne za zaradu povlašćene elite. Da našim odnosima vlada solidarnost, uvažavanje i podrška, a za sve građane Srbije bez obzira na političku, versku, nacionalnu ili seksualnu pripadnost i orijentaciju ista pravila.

Zato vas pozivamo da “Deklaraciji o bojkotu izbora: Borba za slobodnu i demokratsku Srbiju”, kao i aktivnostima u okviru kampanje bojkota date adekvatnu važnost i odgovarajuće vreme u okviru vašeg programa, odnosno prostor na stranicama vaših listova i na taj način prestanete da budete saučesnici i pomagači onih koji su nam oteli slobodu i državu. Smatramo da ste vi kao glavni urednici, i vaši mediji koji ćute o problemima i mukama građana, dobrim delom odgovorni za ovo stanje, ali u parodiranoj stvarnosti koju živimo, u isto vreme i žrtve korumpirane političke elite Srpske napredne stranke.

Od vas tražimo samo ono što ste po zakonu i etičkom kodeksu novinara Srbije dužni da pružite javnosti. Profesionalno i odgovorno izveštavanje “u cilju unapređivanja vrednosti demokratskog društva, sprečavanja sukoba i očuvanja mira, istinitog, blagovremenog, verodostojnog i potpunog informisanja i omogućavanja slobodnog razvoja ličnosti” kako se to navodi u zakonu o javnom informisanju.

Nadamo se da ćete razumeti svoju ulogu i odgovornost u borbi za slobodnu i demokratsku Srbiju i umesto saučesništva izabrati borbu za javni interes, profesionalnost i stručnu odgovornost.

Za inicijativu Ne davimo Beograd

Radomir Lazović