Pokret Ne davimo Beograd zahteva od nadležnih državnih organa da preduzmu sve kako bi se sprečio robovski rad vijetnamskih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Ling Long.

Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd posetili su radnike koje žive u kampu u industrijskoj zoni u Zrenjaninu, i uverili se da su skučeni uslovi, u kojima živi veliki broj ljudi, neljudski i nedostojni čoveka, bez struje i vode i bez adekvatnih higijenskih uslova.  U toku posete, obezbeđenje fabrike Ling Long nam nije dozvolilo da snimimo unutrašnjost baraka.

Iz razgovora sa radnicima saznali smo da su im pasoši oduzeti od strane poslodavaca, kao i da se na njih vrše pritisci da ćute i ne govore javno o svom teškom položaju. Neki od njih su kažnjeni sa po 50 hiljada dinara zbog razgovora sa novinarima. Uprkos tome, radnici su već dva puta štrajkovali nezadovoljni hranom i zbog neisplaćenih zarada.  

“Srbija ni pod kojim uslovima ne sme da dozvoli, niti prećutno toleriše, robovski rad ni stranih, ni svojih državljana. Jasno je da su ovim ljudima oduzeta radna prava, da oni rade po prinudom,  kao i da im je zdravlje ugroženo svakim danom koji provedu u ovakvim uslovima. Iako duboko potresan, zabrinjava i to što ovo nije jedini slučaj gde se stranim investitorima toleriše suspenzija radnih prava zagarantovanih zakonom Srbije.”  – izjavio je Radomir Lazović.

Pogledajte kako je izgledao deo posete vijetnamskim radnicima i intervencija obezbeđenja koje nam nije dopuštalo da snimimo uslove u kojima žive i rade.

Pročitaj i ovo:

Dobrica Veselinović na protestu: Suprotstavimo se nepravdi i režimskom kriminalu

Govor Dobrice Veselinovića na protestu protiv režimskog nasilja, koji je održan u nedelju 28. novembra. Neposredan povod za protest bilo je nasilje policije i naprednjačkih batinaša koji su napadali građane na blokadama saobraćajnica organizovanim povodom donošenja štetnih zakona o referendumu i eskproprijaciji zemljišta, odnosno posledica koji će ovi zakoni imati na sprovođenje projekta Rio Tinto i drugih dalekosežnih posledica.

Important news from Serbia: Protests and para-police brutality

Expropriation law, lithium mining, referendum law, and the corrupted state of violence have been the main topics lately in Serbia. Thousands of people protested in smaller and bigger places around the country on 27th of November. Violence in the cities of Novi Sad and Zrenjanin escalated, while those in Šabac were confronted not only by policemen’s batons but also sticks, baggers, and even attacked by hammers. The violent hooligans have been proclaimed as ,,citizens… who continued their journey to Belgrade…(for) celebration of the anniversary of the founding of the SNS (Serbian Progressive Party)’’ by pro-government media.