Uticaj Obraza na referendum je minoran. To što ih ponovo vidimo u javnosti je izvesno uvežbavanje za ovogodišnje izbore. Srpska napredna stranka drži na lageru plejadu opskurnih desničarskih organizacija i partija kako bi po potrebi za njih glumili lažnu opozicionu ekstremnu desnicu i time, između ostalog, doprineli normalizaciji nasilja u Srbiji, kažu sagovornici Danasa povodom toga što se udruženje Obraz prijavilo Agenciji za sprečavanje korupcije kao organizator referendumske kampanje i članstvo na biračkim mestima i RIK i na „mala vrata“, čini se ponovo ulazi u sistem.

Iako je Ustavni sud 2012. zabranio rad „Otačastvenog pokreta Obraz“, ovo udruženje je, uz neznatno promenjeno ime „Svetosavski savez Obraz“, ponovo registrovano u Agenciji za privredne registre 2019.

Pozivaju građane da na referendumu, 16. januara, glasaju protiv ustavnih izmena.

Robert Kozma, iz pokreta Ne davimo Beograd, koje se takođe prijavilo za referendumsku kampanju, za Danas kaže da mu se čini da Obraz ovde igra ulogu koju im je dodelio vladajući režim.

– Režim Srpske napredne stranke im je dodelio ulogu u nameri da prikažu da su protivnici usvajanja predloženih ustavnih amandmana automatski i protivnici pridruživanja Evropskoj uniji, zagovornici nacionalizma i izrazito konzervativnih ideja. Taj narativ vladajući režim želi da progura kako bi skrenuo pažnju javnosti sa toga da je jednopartijska skupština predložila ustavne izmene, da nismo imali javnu raspravu o sadržini i predlogu ustavnih izmena, niti da ovakav predlog ne garantuje, niti omogućava uspostavljanje nezavisnog i samostalnog pravosuđa i tužilaštva. S toga moramo reći – NE režimskoj izmeni Ustava – kaže Kozma.

Prema njegovim rečima, Srpska napredna stranka drži na lageru plejadu opskurnih desničarskih organizacija i partija, od Zavetnika, radikala, Levijatana, Miše Vacića i sličnih, kako bi po potrebi za njih glumili lažnu opozicionu ekstremnu desnicu i time, između ostalog, doprineli normalizaciji nasilja u Srbiji i zastrašivali građane koji se iskreno i sa razlogom protive politici Srpske napredne stranke.

Socilog Dario Hajrić za naš list navodi da je uticaj Obraza na referendum minoran.

– To što ih ponovo vidimo u javnosti je izvesno uvežbavanje za ovogodišnje izbore. Vlast će želeti da osigura dodatne ljude u biračkim odborima i dodatne glasove u RIK-u, što znači da se spremaju za moguće probleme. Kao i uvek, proveravanje izvora finansiranja takvih organizacija odvelo bi nas na očekivane adrese ali ne očekujem da će se iko time baviti jer naš izborni proces ima daleko dublje probleme – zaključuje Hajrić.

Originalni naslov: Ulazi li Obraz „na mala vrata“ u sistem?

Izvor: https://www.danas.rs/vesti/politika/obraz-rezimu-sluzi-za-vezbanje-za-izbore-i-normalizaciju-ekstremne-retorike/

Pročitaj i ovo:

Biljana Đorđević za Monitor: U regionu problemi slični, pa tako i rešenja

Biljana Đorđević za crnogorski nedeljnik Monitor: Ne samo što bi dobrosusjedski odnosi morali da budu stalno njegovani već to za naš region označava istovremeno i sentimentalno i racionalno. Osjećamo da smo nekad bili dio iste države i pogađaju nas slični problemi koji, moguće je da će se to pokazati kao racionalno, traže i zajednička regionalna riješenja

Linijski park ili Linijska prevara?

Radi se o oblasti od izuzetnog značaja s obzirom na kulturna, istorijska, društvena i prirodna dobra u toj zoni. Ova oblast zaslužuje pažljivu, promišljenu i progresivnu revitalizaciju. Zbog svoje vrednosti ova oblast predstavlja i atraktivan plen onima koji godinama kidišu na javna dobra uništavajući ih zarad sumnjivih investicionih projekata i koruptivnog profita.

Ponovo napadnut aktivista NDBGD: Ne osećam se bezbedno, nisam učinio ništa loše

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Miloš Vučković koji je nedavno ponovo napadnut od strane istog čoveka koji ga je napao na dan izbora 3. aprila ispred biračkog mesta na Zvezdari, kaže da se drugi napad desio u prodavnici u kojoj je kupovao, da ga je ta osoba prepoznala i počela da mu preti da će ga izlomiti i da se živ neće vratiti kući, a potom je stao ispred prodavnice i čekao ga da izađe. Vučković je pozvao policiju, koja je došla kroz desetak minuta, ali je napadač pobegao. Kada je prvi put napadnut na dan izbora 3. aprila policija nije reagovala.