Povodom početka radova na rekonstrukciji Trga Nikole Pašića, Zeleno-levi front upozorava da je u pitanju još jedan u nizu štetnih projekata nelegitimne gradske vlasti.

Uklanjanje fontane sa Trga Nikole Pašića i njena zamena drugom fontanom, pokazuju nedostatak razumevanja i obzira gradske vlasti za kulturno nasleđe i simbole Beograda. Građani i građanke Beograda su u više navrata javno ukazivali na značaj ove fontane i potpisivali peticije za njeno očuvanje, na šta se naprednjačka vlast po ko zna koji put oglušila.

Upravljanje gradom koje je usmereno na ostvarivanje privatnog profita, umesto na ispunjavanje potreba stanovnika, vodi ka uništavanju još jednog simbola grada – bez podrške javnosti, uz višestruko podizanje cene projekta rekonstrukcije.

“Građane Beograda ljuti to što se dira u simbole grada i u generalno dobro rešene javne prostore, trošeći novac koji bi mogao da se upotrebi za mnogo prioritetnije namene, kao što je saniranje i obnavljanje brojnih škola, vrtića i domova zdravlja”, kaže Ana Hercigonja Galić, kopredsednica opštinskog odbora Stari grad ZLF.

Prethodnih godina smo se uverili da je naprednjački način upravljanja gradom rezultirao katastrofalnim rekonstrukcijama više važnih ulica i trgova. Probijanje rokova i očajan kvalitet radova su obeležili rekonstrukcije Trga Republike, Zelenog bulevara i Ruzveltove ulice. Ne postoji nijedan razlog da verujemo da će rekonstrukcija Trga Nikole Pašića proći drugačije.

Zeleno-levi front poziva sve građanke i građane Beograda da se uključe u borbu protiv korumpirane i nelegitimne gradske vlasti kako bismo sprečili dalje upravljanje gradom koje ne uvažava prioritete, potrebe i želje svih nas koji u njemu živimo.

Pročitaj i ovo: