Nakon današnje sednice Vlade i resornih službi, koju je povodom zagađenja sazvala premijerka Ana Brnabić, i na kojoj nisu dogovorene nikakve konkretne mere da bi se katastrofalno loš kvalitet vazduha promenio, jasno je da država ne planira da se bavi ovim problemom.

Zbog toga inicijativa Ne davimo Beograd poziva građane na “Protest za čist vazduh” u petak 17. Januara u 18 časova, ispred skupštine grada Beograda.

Zgroženi smo nivoom neodgovornosti i potpunim odsustvom brige za građane koje su pokazali državni i gradski službenici. Nakon izjava Ane Brnabić potpuno je jasno da će se nastaviti sa umanjivanjem problema, bežanjem od odgovornosti i relativizacijom posledica koje po građane ostavlja zagađenje.

Iako je u našim gradovima izloženost opasno zagađenom vazduhu ogromna, u Valjevu 170 dana, 154 dana u Užicu, 146 dana u Smederevu, 132 dana u Beogradu, 118 dana u Sremskoj Mitrovici, državni funkcioneri svojim izjavama nam se bukvalno rugaju i smeju u lice. Tako smo imali i izjavu Predsednika Republike da je vazduh u Srbiji zagađen samo par dana godišnje.

Prema podacima Svetske zdravstvene agencije, Srbija zauzima drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha. Više od 6.000 ljudi godišnje prerano umre usled izloženosti zagađenjima iz vazduha.

Pozivamo sve građane i građanke, roditelje, bake i deke, komšije, kolege, prijatelje i sve one kojima je stalo do zdravlja nas i naše dece, koji vole Beograd i Srbiju, da nam pomognu i da obaveste svoje okruženje i pozovu ih na “Protest za čist vazduh” u petak 17. januara u 18 časova, ispred Skupštine grada Beograda.

Preko 10 hiljada građana već je potpisalo peticiju kojom zahtevamo konkretne protiv zagađenja, potpišite i vi:
https://www.peticije.online/konkretne_mere_protiv_zagadjenja

POMOZITE NAM I POZOVITE PRIJATELJE, JAVITE SVIMA!
https://www.facebook.com/events/694289424308846/

Kako izgledaju laži Aleksandra Vučića o zagađenju možete videti ovde: