Inicijativa Ne davimo Beograd najoštrije osuđuje manipulativne izjave glavnog gradskog urbaniste Marka Stojčića, koji uprkos činjenici da novi Plan detaljne regulacije za područje Avala filma predviđa uklanjenje skoro 30 hektara šume na Košutnjaku, tvrdi da seče stabala neće biti.

Podsećamo javnost da je privatna firma u vlasništvu Marka Stojčića, već jednom učestvovala u krčenju šume na Košutnjaku. Naime, firma ”Otvoreni atelje grada – ARHITEKTON” iz Beograda, u vlasništvu Stojčića, nosilac je izrade urbanističkog projekta za izgradnju niza objekata na Košutnjaku, čiji su investitori Zavod za sport i medicinu RS i Ministarstvo omladine i sporta RS. I tada je Stojčić tvrdio “da će Zavod za sport i medicinu sporta RS, kao i Košutnjak, biti pejzažno preuređen i dobiti novo lice, ne menjajući zdravi i prirodni izgled.” Nije mnogo vremena prošlo, a veliki broj stabala je posečen, prostor prokrčen, a šuma devastirana.

Na predstavljanju urbanističkog projekta koji je izradila njegova privatna firma za niz objekata na Košutnjaku, Marko Stojčić obećava “da će Zavod za sport i medicinu sporta RS, kao i Košutnjak, biti pejzažno preuređen i dobiti novo lice, ne menjajući zdravi i prirodni izgled”. Nedugo nakon toga, desila se seča velikog broja stabala.

Ponašanje glavnog gradskog urbaniste, ali i drugih gradskih funkcionera poput Gorana Vesića, koji se ne libe da otvoreno stanu na stranu investitora koji ugrožavaju naša javna i prirodna dobra, govori da javni interes nema ko da brani. Umesto da štite javni, gradski funkcioneri su u službi privatnog interesa sebi bliskih investitora.

U tekstu “Šta se dešava na Košutnjaku“, koji smo objavili u junu 2019. godine, saznajte detaljnije o ovom slučaju i ulozi Marka Stojčića u seči stabala.

Inicijativa Ne davimo Beograd zahteva da se Plan detaljne regulacije za područje Avala filma odmah odbaci i da se na taj način uvaži preko osam hiljada primedbi koje su stručne organizacije i građani predali u toku ranog javnog uvida na ovaj plan.

Podsećamo da je Inicijativu za odbranu Košutnjaka kojom građani zahtevaju da se ova gradska šuma u celosti zaštiti od gradnje i devastacije, potpisalo preko 73 hiljade ljudi i da taj broj iz dana u dan raste. Inicijativa za odbranu Košutnjaka nalazi se na linku.