Najavljeni su novi protesti građana sa ciljem očuvanja prirode u Košutnjaku. Bahatom sečom gradska i republička vlast nastavlja da uništava najvrednija prirodna dobra koja pripadaju svim građanima i građankama Beograda i Srbije.

Posečeni KošutnjakUništavanje Košutnjaka

Košutnjak je već nekoliko godina mesto gde se, svako malo, uništava priroda sečom drveća radi najavljene gradnje niza objekata, čiji su investitori Zavod za sport i medicinu RS i Ministarstvo omladine i sporta RS. Planom generalne regulacije Košutnjaka, koji je usvojen 2014. godine, predviđeno je da se kompleks Zavoda za sport preuredi sa ciljem da postane zona vrhunskog sporta. Sam Zavod za sport i medicinu sporta RS je novim Zakonom o sportu dobio status Nacionalnog trening centra.

Multimilionski projekat obuhvata izgradnju dveju stena, multifunkcionalnu dvoranu od 10.000 kvadrata, parking od 140 mesta, obnovu i dogradnju upravne zgrade i proširenje hotela “Trim”, zatvoreni olimpijski bazen od oko 5.500 kvadrata i atletski stadion sa šest staza. Osim toga, u planu je i izgradnja nekoliko teniskih terena, biciklističkih staza, igrališta za decu, ali i dečje ustanove i stambenih objekata.

Nosilac izrade urbanističkog projekta je ”Otvoreni atelje grada – ARHITEKTON” iz Beograda, kompanija u privatnom vlasništvu gradskog urbaniste Marka Stojčića koja se bavi projektovanjem dečijih igrališta i opreme za dečja igrališta.

Iako je Stojčić istakao da će Zavod za sport i medicinu sporta RS, kao i Košutnjak, biti pejzažno preuređen i dobiti novo lice, ne menjajući zdravi i prirodni izgled, na Košutnjaku je prethodnih dana posečen veliki broj borova, a najavljuje se i seča drugih vrsta koje se nalaze u tzv. Zoni B ili Zoni vrhunskog sporta, omeđenoj ulicama Blagoja Parovića, Kneza Višeslava, delom Zimonjićeve i granice DUP Golf.

Na osnovu studije Šumarskog fakulteta, zelenilo u Zoni B je područje sa vrlo kvalitetnom vegetacijom, koja je planski sađena. Zastupljene su pretežno autohtone vrste što je, za razliku od šume sađene na većim rastojanjima, uslovilo formiranje širokih kruna. Manje zastupljene alohtone vrste su stručno odabrane, što je rezultiralo odličnim kvalitetom drveća. Oko celog kompleksa se nalazi živa ograda dobrog kvaliteta – hrast, srebrnolisna lipa, javor, breza i dr.

U dobro poznatom maniru aktuelnih vlastodržaca Goran Bojović, direktora Zavoda za sport i medicinu sporta RS najavljuje: “U ovom delu grada, koji je oaza Beograda, sledi dodatno preuređenje koje će pored građanstva, privući i strane sportiste, a naše zadržati u zemlji kako bi svoje pripreme i trenažne procese sprovodili kod nas”.

Zarad ove basnoslovne investicije, a samo dvorana košta 12 miliona evra, nestaće veliki deo Košutnjaka. Izvođač radova na dvorani je “W.D. Concord West”, dok stene podiže bugarska firma “Valtopija”. Svakoga dana su tamo, a građani se na razne načine svakoga dana protive ovom strašnom poduhvatu koji uništava pluća grada. Na prethodnom protestu blokirana je mehanizacija upadom na gradilište, a novi protesti najavljeni su za četvrtak 27. i subotu 29. jun. Pozovite prijatelje i podržite protest: https://www.facebook.com/events/468024737372774

Grupa za zaštitu životne sredine inicijative Ne davimo Beograd.

Foto: Ne davimo Beograd