Приморани смо да вам се обратимо за помоћ како бисмо могли да платимо судске казне које су нам, у укупном износу од 180 хиљада динара, стигле на наплату.

Ово није коначни износ. Против активиста иницијативе Не давимо Београд до сада је покренуто преко 30 поступака због организације протеста, указивања на кршење закона током спровођења пројекта “Београд на води” и позивања на кажњавање одговорних за организовање, спровођење и заташкавање рушењa под маскама у Херцеговачкој улици.

Ове казне које на најбољи начин показују да један закон важи за функционере владајуће странке, чији се бахати поступци награђују, а други за грађане – чији глас незадовољства желе да сломе. Помозите нам да им то не дозволимо.

Уплате можете извршити:

• на динарски рачун:
бр. рачуна: 265-1750310000907-92
прималац: Удружење „Право на град“
сврха уплате: Донација Иницијативи Не да(ви)мо Београд.
шифра плаћања: 188 за готовинске, 288 за безготовинске уплате

• на девизни рачун:
бр. рачуна: RS35265100000017097950
прималац: Удружење „Право на град“
банка: Raiffeisen banka A.D. Beograd
SWIFT: RZBSRSBG

• путем PayPal сервиса:
email: pravonagradbeograd@gmail.com

• путем Bitcoin сервиса:
1DNimGfiA4iWVdh2vNc3UdH8cnAhcy4Tcg

• путем Ethereum валуте:
0xc651214401A3D08363Ca792CF2D23bB72eB5fC13

О чему је реч?

Иницијатива Не давимо Београд проглашена је кривом због организовања тзв. ненајављеног протеста, 11. маја 2016. године. Само дан након што је извештај Заштитника грађана показао да је ово рушење извршено у здруженој акцији маскираних криминалаца, полиције и комуналне полиције, у првом у низу масовних протеста, преко 5000 људи на улицама Београда позвало је на одговорност представнике власти, међу којима и градоначелника Синишу Малог, председника Скупштине града Београда, Николу Никодијевића, и министара полиције, Небојшу Стефановића. Сви они добили су награде за своју послушност, Синиша Мали унапређен је у министра финансија, а иницијатива Не давимо Београд добила је казне.

Једна од казни, она највећа од 100 хиљада динара, изречена је за организацију протеста „Оставке и одговорност“ који је иницијатива организовала 15. фебруара 2017. године, као реакцију на сазнања која је супруга градоначелника изнела у интервјуу Мрежи за истраживање криминала и корупције КРИК. Наиме, Марија Мали сведочила је да јој се градоначелник лично хвалио: „Имао сам проблем, неки нису хтели да се иселе. Организовао сам акцију рашчишћавања. Дошли су људи усред ноћи, мало тамо нешто полупали. Ништа страшно нисам урадио, али ето све сам ја сâм организовао, извео сам акцију.“

И у овом случају суд је одлучиo да смо криви јер смо прекршили Закон о јавном окупљању, који прописује да се протести мора пријавити чак 5 дана раније, те да протест настао у реакцији на одређени догађај не може имати организатора.

Под претњом казни од чак 100.00,00 до 150.000,00 динара, јасно је да је циљ оваквог закона, усвојеног 2016. године, управо спречавање права грађана да своје мишљење изражавају на улици. Иницијатива Не давимо Београд пријављивала је, у складу са законом, све догађаје које организује када год је то било могуће. Међутим, као у случају организоване акције маскираних криминалаца из Херцеговачке улице и врха полиције, то није сваки пут могуће. Парадоксално, кажњени смо јер захтевамо поштовање закона.

Велика подршка грађана и грађанки била је довољна да финансијски поднесе организацију десетина протеста, акција, тужби и других трошкова, али и предизборну кампању Иницијативе, а сада се такође обраћамо јавности како би нам помогла да платимо казне које на најбољи начин показују да један закон важи за функционере владајуће странке, чији се бахати поступци награђују, а други за грађане – чији глас незадовољства желе да сломе.

Детаљније о начинима финансирања и на линку: bit.ly/potrebna_pomoć