Šokirani smo potezima nadležnih koji pokušavaju da nas ubede da pokreću konkretne mere protiv zagađenja vazduha. Činjenice da je Ministarstvo prosvete školama poslalo kontradiktorna uputstva za praćenje preporuka kada je zagađenje visoko, formiranje Vladine Radne grupe iako ona već postoji, kao i potenciranje kandidature Beograda za zelenu prestonicu Evrope deluje kao sprdanje sa građanima i smejanje u lice zahtevima za zdravo i bezbedno okruženje u kome živimo.

Iako je predsednik Aleksandar Vučić mesecima tvrdio da zagađenje ne postoji ili da su građani opasnom vazduhu izloženi najviše nekoliko dana godišnje, nedavno je i on promenio priču, pa je sada zabrinut, hvali se merama koje preduzima i pokušava da krivicu svali na građane.

Premijerka Ana Brnabić je nakon prvobitnog stava da nema mesta za paniku, formirala “Radnu grupu za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha u Republici Srbiji”, koja broji čak 27 članova, kojom i predsedava. Problem sa ovom radnom grupom je to što je Vlada sličnu “Radnu grupu za smanjenje aerozagađenja” već oformila u oktobru 2018. godine. Činjenica da čak ni nadležni ne znaju za postojanje ove radne grupe govori nam o tome čime se ona bavila, ali i daje jasne naznake čime će se nova baviti – zamazivanjem očiju javnosti.

U kontrolu štete uključilo se i Ministarstvo prosvete. Kada je postalo jasno da su građani krajnje zabrinuti za zdravlje svoje dece, i dan nakon što je inicijativa Ne davimo Beograd uputila preporuke školama i vrtićima za ponašanje pri velikom zagađenju vazduha, Ministarstvo se budi i šalje sličan dopis školama. Samo što su u pismu i dopisu Ministarstva  školama kontradiktorne informacije. Dok se u pismu škole pozivaju da prate zagađenje i usklade rad škola, u dopisu i na sajtu ministarstva stoji da oni ovu preporuku ne moraju pratiti.

I gradonačelnik Beograda nastavio je svoje aktivnosti na prikrivanju posledica zagađenja, tako što je još jednom ponovio da će se Beograd kandidovati za zelenu prestonicu Evrope. Grad koji ne prerađuje svoje otpadne vode, ima najveće smetlište u Evropi, u kome više od trećine stanovništva nema kanalizaciju i u kojem nestaju zelene površine brzinom munje.

Zgroženi smo činjenicom da naša vlast zagađenje vidi jedino kao PR problem. Potpuno je jasno da niko od nadležnih ne planira da se stvarno bavi problemom zagađenja vazduha i da nije bilo odlučne reakcije građana, da nije bilo preko 14 hiljada potpisa peticije koju smo organizovali i Protesta za čist vazduh koji je okupio više hiljada ljudi koji zahtevaju konkretne mere protiv zagađenja, još uvek bi ova tema bila ignorisana.

Zato inicijativa Ne davimo Beograd i Građanski front pozivaju pojedince i organizacije iz svih gradova Srbije da nam se pridruže u borbi za čist vazduh. Javite nam se na mejl office@nedavimobeograd.rs.

Čiji grad?

****

Peticiju inicijative Ne davimo Beograd, u kojoj se traže konkretne mere za rešavanje problema zagađenja možete na linku:

https://www.peticije.online/konkretne_mere_protiv_zagadjenja

Set mera koje zahtevamo, nalazi se na linku:

https://nedavimobeograd.rs/hitne-mere-za-unapredenje-kvaliteta-vazduha-i-zastite-stanovnistva/

Video sa izjavama predsednika Republike o zagađenju:

https://www.facebook.com/nedavimobeograd/videos/604837447011860/