Naša opštinska grupa Ne davimo Beograd, održala je komšijski sastanak “ZA BOLJI BLOK 32” sa žiteljima ovog bloka i upozorila ih na najavljenu gradnju u njihovom naselju koja će za posledicu imati uklanjanje terena i zelenih površina, kao i dodatno opterećenje postojeće infrastrukture i popunjavanje slobodnih blokovskih prostora.

Naime, na ranom javnom uvidu je plan kojim se, predviđa izgradnja kule, poslovno-stambenog objekta visine od 82 do 120m, zatim serija objekata maksimalne visine do 24m, formiranje komercijalne zone sa objektima visine do 26m, i zone mešovitih gradskih centara maksimalne visine objekata do 32m. Izgradnja ovako velikih objakata će voditi potpunom popunjavanju slobodnih blokovskih površina. Ovo je novi primer kako Urbanistički zavod Beograda planira grad prema interesima investitora, a ne građana Beograda.

Beograd sa investitorskog urbanizma mora preći na održivi razvoj

“Ovakav pristup razvoju grada u kome se zarada investitora stavlja u prvi plan i ispred potreba građana, naziva se investitorski urbanizam. Grad se mora razvijati planski, i u skladu sa principima održivog razvoja, inače ćemo posledice osećati svi mi koji u njemu živimo. Profit investitora je jedini interes kojim se, već godinama unazad, vode gradske vlasti. Umesto da štite javni interes građana, da se brinu o kvalitetu života ljudi u gradu, vlast na prvo mesto stavlja zaradu pojedinaca i kompanija.” – izjavila je Irena Fiket. Pročitajte ceo tekst “Beograd sa investitorskog urbanizma mora preći na održivi razvoj”.

Pokret Ne davimo Beograd podneće primedbe na ovaj plan koji je na ranom javnom uvidu do 20. septembra, a pozvali smo i komšije da to i samostalno urade. Više informacija možete naći na ovom linku.

Pročitaj i ovo:

  • bgmetro

Metro ZA potrebe građana, a ne profit tajkuna

Pokret Ne davimo Beograd uputiće primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu koji je na javnom uvidu. Naime, predloženi plan za metro nije u interesu građana, već isključivo tajkuna koji su zainteresovani za gradnju na livadama koje povezuje izabrana trasa. Ukoliko se već odustalo od višedecenijskog plana za prvu liniju metroa, ne sme se propustiti prilika da metro poveže najgušće naseljene oblasti grada i tako smanji gužve i ubrza kretanje kroz grad. To prema postojećem planu nije slučaj.

Nova podrška javnih ličnosti “Povelji za dobar grad” pokreta Ne davimo Beograd

Nova grupa javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca podržala je “Povelju za dobar grad”, pokreta Ne davimo Beograd. Podršci planu, kako da Beograd postane dobar grad za sve njegove građane, pridružili su se muzičari Branko Golubović Golub, pevač grupe Goblini i Nebojša Despotović iz benda Duboka Ilegala, zatim profesorka Srbijanka Turajlić, društveni aktivista Gordan Paunović, psihoterapeutkinja Aurelija Đan, sociološkinja Jana Šarić, aktivistkinja za ženska prava Maša Elezović i IT stručnjak Ivan Milošević. Podršku povelji dali su i pesnik Stevan Tatalović, književna prevoditeljka, novinarka i spisateljica Mirjana Ognjanović i antropološkinja Irena Molnar.