Иницијатива Не давимо Београд данас је пружила подршку протесту “Апел за спас Хиподрома!”, заказаном за суботу 24. фебруар испред Градске скупштине Града Београда, као одговор на Отворено писмо које су организатори упутили политичким партијама и носиоцима листа на градским изборима у Београду.

Иницијатива „Не давимо Београд“ подржава борбу грађана окупљених око удуржења „Хиподром у (Бео)граду – ХУГ” у жељи да сачувају коњички спорт у Београду. Овај спортски објекат је први пут у својој историји дугој 104 године у опасности да у целости буде уништен, прекине са радом и нестане. Овакву ситуацију проузрокавало је лоше управљање ЈП „Хиподром“, којим руководи градска власт. ЈП „Хиподром“ је нажалост само још један од примера намерног лошег управљања јавним добром, са циљем да се вредност његове имовине умањи, а затим будзашто прода. Градску власт не дотичу жеље грађана, већсамо зарада њима блиских инвеститора коју остварајују на уштрб јавног интереса.

Иницијатива „Не давимо Београд“ се скоро четири године бори за очување јавних заједничких добара и ширење и јачање јавних услуга, као и да се грађани питају о свим важним темама у својој заједници. Зато, подржавамо ову праведну борбу за очување коњичког спорта као јавног добра и конкретну платформу удружења „Хиподром у (Бео)граду“ – ХУГ, за његов даљи развој.

Управљање ЈП „Хиподром“, и свим другим јавним предузећима у Београду, унапредиће се једино ако се у одлучивање о њиховој политици непосредно укључе и удружења која окупљају заинтересоване грађане, са знањем и искуством доброг пословања, и која делују у интересу корисника и шире јавности. За нас су удружења попут „Хиподром у (Бео)граду – ХУГ” драгоцен ресурс за ефективније лоцирање проблема и налажење решења. Рачунамо на њих и на све друге активне грађане као на најважнији ослонац демократизације рада јавног сектора у Београду.
Позивамо вас да погледате наш програм за управљање јавним предузећима.