Inicijativa Ne davimo Beograd danas je pružila podršku protestu “Apel za spas Hipodroma!”, zakazanom za subotu 24. februar ispred Gradske skupštine Grada Beograda, kao odgovor na Otvoreno pismo koje su organizatori uputili političkim partijama i nosiocima lista na gradskim izborima u Beogradu.

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ podržava borbu građana okupljenih oko udurženja „Hipodrom u (Beo)gradu – HUG” u želji da sačuvaju konjički sport u Beogradu. Ovaj sportski objekat je prvi put u svojoj istoriji dugoj 104 godine u opasnosti da u celosti bude uništen, prekine sa radom i nestane. Ovakvu situaciju prouzrokavalo je loše upravljanje JP „Hipodrom“, kojim rukovodi gradska vlast. JP „Hipodrom“ je nažalost samo još jedan od primera namernog lošeg upravljanja javnim dobrom, sa ciljem da se vrednost njegove imovine umanji, a zatim budzašto proda. Gradsku vlast ne dotiču želje građana, većsamo zarada njima bliskih investitora koju ostvarajuju na uštrb javnog interesa.

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ se skoro četiri godine bori za očuvanje javnih zajedničkih dobara i širenje i jačanje javnih usluga, kao i da se građani pitaju o svim važnim temama u svojoj zajednici. Zato, podržavamo ovu pravednu borbu za očuvanje konjičkog sporta kao javnog dobra i konkretnu platformu udruženja „Hipodrom u (Beo)gradu“ – HUG, za njegov dalji razvoj.

Upravljanje JP „Hipodrom“, i svim drugim javnim preduzećima u Beogradu, unaprediće se jedino ako se u odlučivanje o njihovoj politici neposredno uključe i udruženja koja okupljaju zainteresovane građane, sa znanjem i iskustvom dobrog poslovanja, i koja deluju u interesu korisnika i šire javnosti. Za nas su udruženja poput „Hipodrom u (Beo)gradu – HUG” dragocen resurs za efektivnije lociranje problema i nalaženje rešenja. Računamo na njih i na sve druge aktivne građane kao na najvažniji oslonac demokratizacije rada javnog sektora u Beogradu.
Pozivamo vas da pogledate naš program za upravljanje javnim preduzećima.