Ne davimo Beograd i Institut za urbane politike podneli su zajedno tužbu protiv zamenika gradonačelnika Beograda, Gorana Vesića, zbog serije uvreda koje je Vesić mesecima iznosio u javnosti na račun aktivista Ne davimo Beograd, Dobrice Veselinovića i Radomira Lazovića, kao i direktorke ove stručne organizacije, Ive Čukić.

Vesić je Veselinovića i Lazovića nazivao bolesnicima, sadistima, psihopatama, idiotima, neznalicama, bandom, sektom, a Institut za urbane politike i Ivu Čukić, optužio je za finansijske malverzacije. Režimski tabloidi Alo, Informer, Kurir i Srpski Telegraf, kao i televizija Pink prenosili su dalje ove neistine ka široj javnosti.
Napadi na Ne davimo Beograd, ali i na stručne organizacije, po pravilu bi usledili kada bi u javnosti ukazivali na štetne projekte gradskih vlasti, kao što su seča šume u Košutnjaku, investitorski urbanizam ili rasprodaju javnih dobara i gradskih simbola, poput Beograđanke i Sava Centra.

Naši aktivisti bili su meta napada Gorana Vesića zbog ukazivanja na planiranu seču šume u Košutnjaku, prodaju gradskih simbola kao što su Beograđanka i Sava Centar, nepotrebnu izgradnju nacionalnog stadiona, te ukazivanja na probijanje rokova i preskupe rekonstrukcije gradskih ulica. Režimski tabloidi Alo, Informer, Kurir i Srpski Telegraf, kao i televizija Pink, prenosili su najgrublje uvrede i neistine koje je zamenik gradonačelnika iznosio i na taj način doprineli su atmosferi linča kojom vlast želi da zastraši sve one koji se usude da govore o njihovim štetnim projektima ili kršenjiima zakona. Jasno je da se gradska naprednjačka vlast plaši novih ljudi neukaljanog kredibiliteta koje po svaku cenu žele da diskredituju ili uplaše.

Jedna od najbolnijih Vesićevih tačaka, zbog koje nas je kontinuirano napadao mesecima, je katastrofalna rekonstrukcija poteza od Vukovog spomenika do Kalemegdana. Ne davimo Beograd je izveštavao i upozoravao javnost da se radi o preskupim i loše urađenim radovima čiji su rokovi probijeni više nego duplo. Ovo bi svaki put izazvalo automatsku salvu uvreda zamenika gradonačelnika. Zbog te činjenice odlučili smo se da konferenciju za medije održimo upravo na gradilištu, na uglu ulica Kralja Petra i Cara Dušana, kako bismo još jednom pokazali koliko je naš grad u lošem stanju pod vođstvom ovakve gradske vlasti.

Nakon serije napada u medijima, desio se i incident kada su nepoznata lica pokušala upad u prostorije Ne davimo Beograd

Pročitaj i ovo:

  • bgmetro

Metro ZA potrebe građana, a ne profit tajkuna

Pokret Ne davimo Beograd uputiće primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu koji je na javnom uvidu. Naime, predloženi plan za metro nije u interesu građana, već isključivo tajkuna koji su zainteresovani za gradnju na livadama koje povezuje izabrana trasa. Ukoliko se već odustalo od višedecenijskog plana za prvu liniju metroa, ne sme se propustiti prilika da metro poveže najgušće naseljene oblasti grada i tako smanji gužve i ubrza kretanje kroz grad. To prema postojećem planu nije slučaj.

Nova podrška javnih ličnosti “Povelji za dobar grad” pokreta Ne davimo Beograd

Nova grupa javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca podržala je “Povelju za dobar grad”, pokreta Ne davimo Beograd. Podršci planu, kako da Beograd postane dobar grad za sve njegove građane, pridružili su se muzičari Branko Golubović Golub, pevač grupe Goblini i Nebojša Despotović iz benda Duboka Ilegala, zatim profesorka Srbijanka Turajlić, društveni aktivista Gordan Paunović, psihoterapeutkinja Aurelija Đan, sociološkinja Jana Šarić, aktivistkinja za ženska prava Maša Elezović i IT stručnjak Ivan Milošević. Podršku povelji dali su i pesnik Stevan Tatalović, književna prevoditeljka, novinarka i spisateljica Mirjana Ognjanović i antropološkinja Irena Molnar.