Ne davimo Beograd i Institut za urbane politike podneli su zajedno tužbu protiv zamenika gradonačelnika Beograda, Gorana Vesića, zbog serije uvreda koje je Vesić mesecima iznosio u javnosti na račun aktivista Ne davimo Beograd, Dobrice Veselinovića i Radomira Lazovića, kao i direktorke ove stručne organizacije, Ive Čukić.

Vesić je Veselinovića i Lazovića nazivao bolesnicima, sadistima, psihopatama, idiotima, neznalicama, bandom, sektom, a Institut za urbane politike i Ivu Čukić, optužio je za finansijske malverzacije. Režimski tabloidi Alo, Informer, Kurir i Srpski Telegraf, kao i televizija Pink prenosili su dalje ove neistine ka široj javnosti.
Napadi na Ne davimo Beograd, ali i na stručne organizacije, po pravilu bi usledili kada bi u javnosti ukazivali na štetne projekte gradskih vlasti, kao što su seča šume u Košutnjaku, investitorski urbanizam ili rasprodaju javnih dobara i gradskih simbola, poput Beograđanke i Sava Centra.

Naši aktivisti bili su meta napada Gorana Vesića zbog ukazivanja na planiranu seču šume u Košutnjaku, prodaju gradskih simbola kao što su Beograđanka i Sava Centar, nepotrebnu izgradnju nacionalnog stadiona, te ukazivanja na probijanje rokova i preskupe rekonstrukcije gradskih ulica. Režimski tabloidi Alo, Informer, Kurir i Srpski Telegraf, kao i televizija Pink, prenosili su najgrublje uvrede i neistine koje je zamenik gradonačelnika iznosio i na taj način doprineli su atmosferi linča kojom vlast želi da zastraši sve one koji se usude da govore o njihovim štetnim projektima ili kršenjiima zakona. Jasno je da se gradska naprednjačka vlast plaši novih ljudi neukaljanog kredibiliteta koje po svaku cenu žele da diskredituju ili uplaše.

Jedna od najbolnijih Vesićevih tačaka, zbog koje nas je kontinuirano napadao mesecima, je katastrofalna rekonstrukcija poteza od Vukovog spomenika do Kalemegdana. Ne davimo Beograd je izveštavao i upozoravao javnost da se radi o preskupim i loše urađenim radovima čiji su rokovi probijeni više nego duplo. Ovo bi svaki put izazvalo automatsku salvu uvreda zamenika gradonačelnika. Zbog te činjenice odlučili smo se da konferenciju za medije održimo upravo na gradilištu, na uglu ulica Kralja Petra i Cara Dušana, kako bismo još jednom pokazali koliko je naš grad u lošem stanju pod vođstvom ovakve gradske vlasti.

Nakon serije napada u medijima, desio se i incident kada su nepoznata lica pokušala upad u prostorije Ne davimo Beograd

Pročitaj i ovo: