Ne davimo Beograd i Institut za urbane politike podneli su zajedno tužbu protiv zamenika gradonačelnika Beograda, Gorana Vesića, zbog serije uvreda koje je Vesić mesecima iznosio u javnosti na račun aktivista Ne davimo Beograd, Dobrice Veselinovića i Radomira Lazovića, kao i direktorke ove stručne organizacije, Ive Čukić.

Vesić je Veselinovića i Lazovića nazivao bolesnicima, sadistima, psihopatama, idiotima, neznalicama, bandom, sektom, a Institut za urbane politike i Ivu Čukić, optužio je za finansijske malverzacije. Režimski tabloidi Alo, Informer, Kurir i Srpski Telegraf, kao i televizija Pink prenosili su dalje ove neistine ka široj javnosti.
Napadi na Ne davimo Beograd, ali i na stručne organizacije, po pravilu bi usledili kada bi u javnosti ukazivali na štetne projekte gradskih vlasti, kao što su seča šume u Košutnjaku, investitorski urbanizam ili rasprodaju javnih dobara i gradskih simbola, poput Beograđanke i Sava Centra.

Naši aktivisti bili su meta napada Gorana Vesića zbog ukazivanja na planiranu seču šume u Košutnjaku, prodaju gradskih simbola kao što su Beograđanka i Sava Centar, nepotrebnu izgradnju nacionalnog stadiona, te ukazivanja na probijanje rokova i preskupe rekonstrukcije gradskih ulica. Režimski tabloidi Alo, Informer, Kurir i Srpski Telegraf, kao i televizija Pink, prenosili su najgrublje uvrede i neistine koje je zamenik gradonačelnika iznosio i na taj način doprineli su atmosferi linča kojom vlast želi da zastraši sve one koji se usude da govore o njihovim štetnim projektima ili kršenjiima zakona. Jasno je da se gradska naprednjačka vlast plaši novih ljudi neukaljanog kredibiliteta koje po svaku cenu žele da diskredituju ili uplaše.

Jedna od najbolnijih Vesićevih tačaka, zbog koje nas je kontinuirano napadao mesecima, je katastrofalna rekonstrukcija poteza od Vukovog spomenika do Kalemegdana. Ne davimo Beograd je izveštavao i upozoravao javnost da se radi o preskupim i loše urađenim radovima čiji su rokovi probijeni više nego duplo. Ovo bi svaki put izazvalo automatsku salvu uvreda zamenika gradonačelnika. Zbog te činjenice odlučili smo se da konferenciju za medije održimo upravo na gradilištu, na uglu ulica Kralja Petra i Cara Dušana, kako bismo još jednom pokazali koliko je naš grad u lošem stanju pod vođstvom ovakve gradske vlasti.

Nakon serije napada u medijima, desio se i incident kada su nepoznata lica pokušala upad u prostorije Ne davimo Beograd

Pročitaj i ovo:

Biljana Đorđević za Danas: Vučić prisilu i zastrašivanje naziva demokratijom

Mi nemamo ništa protiv kampanje od vrata do vrata, ali i te kako imamo protiv zastrašivanja građana koje aktivisti SNS sprovode kada u ovakvu kampanju idu sa biračkim spiskovima koje ne bi smeli da kod sebe imaju, niti bi smeli da obične građane koji im nisu dali saglasnost za korišćenje njihovih podataka pozivaju na dan izbora ili im kucaju na vrata pritiskajući ih da izađu na izbore i glasaju za SNS – ističe za Đorđević za Danas.

Dok Srbija stoji pod pandemijom, Vesić u kafani sa ćebadima na prozorima

Povodom snimka koji se pojavio na društvenim mrežama na kojima se vidi Goran Vesić kako lumpuje u kafani sa živom muzikom i ćebadima na prozorima, pokret Ne davimo Beograd zahteva njegovu hitnu smenu. Vesić je pored zamenika gradonačelnika Beograda i člana kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, pa je njegova odgovornost u tome i veća, a ponašanje skandalozno i za svaku osudu.

Milenijum tim tužio Ne davimo Beograd

Građevinska kompanija „Milenijum tim” tužila je pokret Ne davimo Beograd radi naknade materijalne štete u iznosu od skoro 12 miliona dinara, zbog objavljivanja teksta o promeni urbanističkog plana kojim se ovoj kompaniji omogućava rušenje istraživačko-razvojnog instituta Goša i izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa na istom mestu.