Svakodnevno smo svedoci čestih uzurpacija i otimanja javnih zelenih prostora, ali i njihove ugroženosti usled neodgovornosti nadležnih službi pri održavanju parkova, šuma i drugih prirodnih dobara. Jedna od takvih površina je park-šuma „Bencion Buli” koja se nalazi između Šekspirove ulice i Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića.  

Podignuta je pre 120 godina i dužine je oko 700 metara. Mnoga stabla u njoj su već dotrajala i potrebno ih je zameniti. Obnavljanje same šume odvija se izuzetno sporo. JKP ,,Zelenilo Beograd”,  u čijoj je ona nadležnosti, zasadi s vremena na vreme mali i nedovoljan broj sadnica, koje se suše jer se ne održavaju adekvatno, a orezivanje zrelih stabala se nastavlja zastarelim načinima, koji vode sušenju drveća. Sa druge strane, kroz jedan deo šume je postavljena i staza, kao i osvetljenje, iako za takvom vrstom uređenja nema preke potrebe. 

Stanari tog dela grada se pribojavaju da će se i ta šuma naći na udaru gradskih vlasti i bahatih pojedinaca, koji zauzimaju sve što im odgovara, bez dozvole i ne obazirući se na potrebe zajednice. 

Na poziv  građana ovog dela grada, aktivisti naše Zelene grupe obišli su šumu i uverili se u potrebe i probleme koje ovaj javni prostor ima.  

Jasmina Šuša, koordinatorka Zelene grupe Ne davimo Beograd pisala je povodom Međunarodnog dana šuma, u svom autorskim tekstu, o situaciji sa smanjenjem zelenih i površina pod šumama. Desetogodišnja strategija obećavala pošumljavanje čak 50 hiljada hektara, a u realnosti, u ovom periodu, Beograd ne samo da nije uvećao površine pod šumom, već ih je smanjio sa 11 procenata, koliko su površine pod šumama iznosile 2010. godine, na 9,5 procenata koliko ih je sada. Zelen površine umanjene su sa 17 na 12 procenata u istom periodu. Detaljnije na linku.

Širenje, redovno održavanje i obnavljanje velikog broja zelenih i šumskih površina u Beogradu je izuzetno važno. One obezbeđuju zdrav i čist vazduh, prostore za rekreaciju i odmor, i predstavljaju nezamenjivo stanište za vrste koje u njima žive.

Zbog stanja u kojem se životna sredina danas nalazi, Ne davimo Beograd se zalaže za to da svi javni zeleni prostori dobiju status zaštite, čime bi se osigurali i njihov opstanak i obaveza nadležnih da se njima ozbiljno bave.

Dobar grad je onaj koji štiti i održava javna zelena dobra.

Pročitaj i ovo:

Biljana Đorđević za Danas: Vučić prisilu i zastrašivanje naziva demokratijom

Mi nemamo ništa protiv kampanje od vrata do vrata, ali i te kako imamo protiv zastrašivanja građana koje aktivisti SNS sprovode kada u ovakvu kampanju idu sa biračkim spiskovima koje ne bi smeli da kod sebe imaju, niti bi smeli da obične građane koji im nisu dali saglasnost za korišćenje njihovih podataka pozivaju na dan izbora ili im kucaju na vrata pritiskajući ih da izađu na izbore i glasaju za SNS – ističe za Đorđević za Danas.

Dok Srbija stoji pod pandemijom, Vesić u kafani sa ćebadima na prozorima

Povodom snimka koji se pojavio na društvenim mrežama na kojima se vidi Goran Vesić kako lumpuje u kafani sa živom muzikom i ćebadima na prozorima, pokret Ne davimo Beograd zahteva njegovu hitnu smenu. Vesić je pored zamenika gradonačelnika Beograda i člana kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, pa je njegova odgovornost u tome i veća, a ponašanje skandalozno i za svaku osudu.

Milenijum tim tužio Ne davimo Beograd

Građevinska kompanija „Milenijum tim” tužila je pokret Ne davimo Beograd radi naknade materijalne štete u iznosu od skoro 12 miliona dinara, zbog objavljivanja teksta o promeni urbanističkog plana kojim se ovoj kompaniji omogućava rušenje istraživačko-razvojnog instituta Goša i izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa na istom mestu.