Na inicijativu novouspostavljenog Međunarodnog sekretarijata pokreta Ne davimo Beograd u četvrtak 29. aprila održan je sastanak sa članicama i članovima pokreta koji trenutno žive van Srbije. Na sastanku su prisustvovali članovi i članice iz različitih delova sveta od Kanade i Sjedinjenjih Američkih Država preko zapadne Evrope sve do Moskve.

Sastanak je iskorišćen za bolje međusobno upoznavanje i razmenu iskustava. Tokom sastamka Robert Kozma, član Malog veća NDMBGD, govorio je o razvoju pokreta i predstavio trenutne aktivnosti i načine kako članovi i članice koji ne žive u Srbiji mogu da se dodatno angažuju. Robert je predstavio i trenutnu političku situaciju u Beogradu i Srbiji, kao i prve rezultate istraživanja javnog mnjenja prema kojima u ovom trenutku pokret Ne davimo Beograd ima podršku preko 6 procenata birača u prestonici, a na nacionalnom nivou samostalno je blizu cenzusa.

Međunarodni sekretar Predrag Momčilović predstavio je rad novoformiranog sekretarijata. Među glavnim ciljevima Sekretarijata za međunarodnu saradnju jesu priključenje Evropskoj Zelenoj partiji, kao i negovanje i unapređenje saradnje sa pokretima i partijama u regionu. Osim ovih zaduženja Međunarodni sekretarijat nastaviće i saradnju unutar Progresivne internacionale, kao i Municipalističke mreže.

U drugom delu sastanka povela se otvorena diskusija o mogućnostima članova i članica koji žive van Srbije da doprinesu pokretu. Velikom delu prisutnih, članstvo u Ne davimo Beograd predstavlja i prvo uključivanje u rad neke partije ili političkog pokreta. Poneti pozitivnom atmosferom, optimizmom i željom da se zajedno doprinesemo oslobađanju Beorgada i cele Srbije, krenulo se sa osmišljavanjem zajedničke kampanje kako bi se podigla vidljivost pokreta, ali obezbedili resursi neophodni za još uspešniji rad.

Članovi i članice pokreta skrenuli su pažnju kako je glasanje iz inostranstva otežano i da se različitim komplikovanim birokratskim procedurama dijaspori često onemogućava da ostvari svoje zakonom zagarantovano glasačko pravo. Svi prisutni složili su se da bi procedure glasanja iz inostranstva morale biti pojednostavljene po ugledu na neke druge države koje su lako rešile ovo pitanje.

Ovo je samo prvi u nizu sastanaka sa članovima i članicama Ne davimo Beograd koji žive u inostranstvu i u narednim mesecima ovakvi sastanci biće organizovani na redovnoj bazi, čime se članovi i članice bolje upoznaju sa aktivnostima pokreta i otvara se prostor za širi angažman. Dogovoreno je i da se u narednom periodu pokrene globalna kampanja prikupljanja sredstava za redovno funkcionisanje pokreta, a u susret izbornoj godini.

Gde god da živite pridružite se Ne davimo Beograd i uključite u borbu ZA DOBAR GRAD!

Pročitaj i ovo:

Ne davimo Beograd otpočeo obuku kontrolora: Prijavi se!

Pokret Ne davimo Beograd je otpočeo obuku kontrolora i formiranje tima za kontrolu izbora, kako bismo spremno dočekali predstojeće gradske izbore. Iako pregovori o izbornim uslovima još uvek traju i ne znamo da li će se steći uslovi da građani slobodno izraze svoju volju na izborima, od čega zavisi i da li će Ne davimo Beograd na njima učestvovati, spremamo se kao da učestvujemo, i zato nam je vaša pomoć jako važna. Prijavite se!

Robert Kozma za VOA: Izborni uslovi se moraju poboljšati

"Mi ovaj razgovor vodimo zato što u Srbiji na snazi nije demokratski režim. Nažalost, postojeća vlast je od neke izborne demokratije svela Srbiju na nedemokratski hibridni režim. I to je konstatovano u raznim izveštajima, od Fridom hausa, ali i u izveštaju Evropskog parlamenta. Zbog toga se vodi ovaj razgovor i ne traže se nikakvi ustupci za političke aktere. Ne, traži se poštovanje prava građana", kaže Kozma.

Luna park: Jednačina promene u viru interesa

Suzana Zlatanović i njen #LunaPark zakucali su na vrata štaba pokreta „Ne davimo Beograd” u potrazi za rešenjima kako da gradu, a i nama građanima - bude bolje i da se agonija od mali milion nepravdi već jednom zaustavi...