Prva istraživanja javnog mnjenja sprovedena za teritoriju cele Srbije, kao i ona posebno urađena za Beograd, govore o stabilnom rastu podrške pokreta Ne davimo Beograd u prethodne tri godine. Nakon 3,44 odsto, koje je pokret osvojio na gradskim izborima 2018. godine, istraživanja u koja smo imali uvid, pokazuju da je u ovom trenutku podrška u Beogradu preko 6 procenata birača. U centralnim gradskim opštinama 11, a na nacionalnom nivou samostalno blizu cenzusa.

Ne davimo Beograd je u gradu, izjednačen na drugom mestu, iza SNS-a, sa partijom SSP Dragana Đilasa, a nalazi se ispred SPS-a i SPAS-a koji bi takođe prešli cenzus ukoliko bi izbori bili održani danas. U centralnim gradskim opštinama podrška Ne davimo Beograd iznosi 11 procenata. Što se nacionalnog nivoa tiče, i ovo istraživanje, ali i ono koje je početkom meseca objavio IPSOS Strategic Marketing, daju Ne davimo Beograd samostalno rezultat između 2 i 3 odsto na celoj teritoriji Republike.

Ne davimo Beograd beleži stabilan rast podrške i sigurni smo da izbornom kampanjom možemo uključiti i mobilisati daleko veći broj građana. U prethodnoj godini duplirali smo broj članova, a u našim akcijama, borbama, protestima, peticijama ili razgovorima u krajevima, učestvovalo je preko preko 100 hiljada građana. Takođe je zanimljivo da ponovo trpimo napade naprednjačkih satelita poput Miše Vacića i sa SNS-om povezanim firmama, kao što je Milenijum tim.

Put do učešća na izborima, međutim, u velikoj meri zavisi od toga da li će se stvoriti uslovi za iskazivanje slobodne volje građana. Najveće šanse za smenu kriminalne vlasti postoje u Beogradu, obzirom da je podrška SNS-u osetno niža nego u republici, oko 33 odsto. Ne davimo Beograd je više puta isticao da je najefikasniji način da se ovaj cilj ostvari, primena scenarija koji je dao uspeh u Crnoj Gori. Zalažemo se za izlazak opozicije na izbore u više programskih kolona. Na ovaj način ljudi mogu da biraju i glasaju u ono u šta veruju, umesto da se insistiranjem na jednoj koloni i usiljenim neprirodnim koalicijama, građani guraju u apstinente.

Smena vlasti u Beogradu mogla bi biti prvi korak i grudva koja bi pokrenula lavinu promena i u Srbiji.

“Mi svakodnevno vidimo rast podrške pokretu, naravno najviše u Beogradu, ali sve više je članova i članica i iz drugih gradova, pa ovo govori i o velikom potencijalu za delovanje na nacionalnom nivou. Pokret je aktivan u okviru asocijacije Građanski front, a vode se razgovori sa različitim organizacijama o nastupu na republičkim izborima.” – izjavio je Dobrica Veselinović i dodao da će pokret sarađivati isključivo sa pojedincima i organizacijama koje u prošlosti nisu imale vodeću ulogu u siromašenju države, kontroli medija i razaranju insitucija.

Pročitaj i ovo:

Ne davimo Beograd otpočeo obuku kontrolora: Prijavi se!

Pokret Ne davimo Beograd je otpočeo obuku kontrolora i formiranje tima za kontrolu izbora, kako bismo spremno dočekali predstojeće gradske izbore. Iako pregovori o izbornim uslovima još uvek traju i ne znamo da li će se steći uslovi da građani slobodno izraze svoju volju na izborima, od čega zavisi i da li će Ne davimo Beograd na njima učestvovati, spremamo se kao da učestvujemo, i zato nam je vaša pomoć jako važna. Prijavite se!

Robert Kozma za VOA: Izborni uslovi se moraju poboljšati

"Mi ovaj razgovor vodimo zato što u Srbiji na snazi nije demokratski režim. Nažalost, postojeća vlast je od neke izborne demokratije svela Srbiju na nedemokratski hibridni režim. I to je konstatovano u raznim izveštajima, od Fridom hausa, ali i u izveštaju Evropskog parlamenta. Zbog toga se vodi ovaj razgovor i ne traže se nikakvi ustupci za političke aktere. Ne, traži se poštovanje prava građana", kaže Kozma.

Luna park: Jednačina promene u viru interesa

Suzana Zlatanović i njen #LunaPark zakucali su na vrata štaba pokreta „Ne davimo Beograd” u potrazi za rešenjima kako da gradu, a i nama građanima - bude bolje i da se agonija od mali milion nepravdi već jednom zaustavi...