Konačni izveštaj Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima u Srbiji potvrdio sve izborne neregularnosti na koje smo ukazivali – od predizbornih uslova, preko izborne kampanje, do samog izbornog dana.

Ovaj izveštaj daje apsolutni legitimitet zahtevu opozicije da se dodatno istraže izbori u Beogradu i navodi o organizovanim migracijama glasača, kao i falsifikovanja popisa za izborne liste, koje je sam ODIHR u tom izveštaju naveo kao veliki problem izbornog procesa. Od posebne je važnosti što su istaknuta još dva ključna problema, a to je birački spisak, za koji navode da je javnost izgubila poverenje i preporučuju reviziju biračkog spiska uz učešće i opozicije i civilnog sektora, kao i fenomen migracije glasača za glasanje na lokalnom nivou koji su organizovano dovedeni.

Ovaj izuzetno oštar izveštaj za standarde ODIHR proširio je i dokazima potkrepio preliminarne zaključke te institucije od 18. decembra o dominaciji predsednika i sistematskoj prednosti vladajuće stranke, nacionalnim emiterima koji su favorizovali vladajuću strukturu, polarizaciji društva, agresivnoj kampanji, govoru mržnje i verbalnim napadima na opoziciju, nevladine medije i kritičare vlasti, kao i na funkcionersku kampanju, zloupotrebu javnih resursa, kupovinu glasova, pritisak na zaposlene u javnoj administraciji.

Takođe, ODIHR je jasno konstatovao da državni organi nisu reagovali na ozbiljne nepravilnosti, uključujući tu i ministarstva, RIK, REM i Agenciju za sprečavanje korupcije, navela je koalicija SPN i istakla da je izveštaj ODIHR izuzetno značajan i u delu u kojem pominje organizaciju CRTA i istraživački tim CINS-a o kupovini glasova kroz socijalna davanja, čime se daje apsolutni legitimitet njihovim nalazima.

Opšta ocena izveštaja je jasna – izbori su održani u nepoštenim, nefer i nejednakom uslovima, uz dominaciju jedne institucije – predsednika Republike i vladajuće stranke, uz zarobljene medije, korupciju kroz kupovinu glasova i pritisak na zaposlene i javnom sektoru, i naročito zloupotrebu zakona radi sprovođenja migracije glasača za potrebe lokalnih izbora. Brojne ranije preporuke ODIHR-a su ponovljene, što znači da je minimalno urađeno u popravljanju izbornih uslova.

I pored pokušaja vlasti da unizi ovaj izveštaj ODIHR-a narativom da nije bilo krađe izbora, smatramo da su sve navedene nepravilnosti u izveštaju pokazale da su održani izbori nelegitimni i da se moraju održati novi u poboljšanim izbornim uslovima uz hitnu primenu svih preporuka.

Pročitaj i ovo:

Zeleno-levi front zahteva potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću

Zahtevamo usvajanje izmena Zakona o oglašavanju i potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću, kockarnica, kladionica, slot klubova, online igraonica i svih drugih oblika kockanja koji ostavljaju ogromne štetne posledice po naše društvo. Zeleno-levi front je u Narodnoj skupštini podneo predlog izmene Zakona o oglašavanju kojim se predviđa potpuna zabrana oglašavanja igara na sreću.

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.