Inicijativa Ne davimo Beograd organizuje tribinu “Odbrana Košutnjaka” u petak 18. septembra u 19 časova u Dorćol Platzu (Dobračina 59b).
Nakon velike mobilizacije građana i rekordne podrške Inicijativi za odbranu Košutnjaka, koju je potpisalo online i na štandovima preko 80 hiljada građana i građanki, čini se da se gradska vlast, makar deklarativno i privremeno, povukla. Pored velikog interesovanja šire i stručne javnosti za očuvanje ove gradske šume, ceo proces obeležen je sramnim ponašanjem gradskih čelnika koji su se u potpunosti stavili na stranu investitora i pokušali brojnim manipulacijama da opravdaju, relativizuju ili sakriju da predlog plana detaljne regulacije za kompleks “Avala filma” omogućava seču skoro 30 hektara šume na Košutnjaku.
Šuma na Košutnjaku ima nemerljiv značaj za naš grad. Ona predstavlja tzv. “pluća Beograda”. Značaj očuvanja svih prirodnih dobara u gradu koji je sve češće na vrhu liste najzagađenijih gradova sveta, postaje pitanje života ili smrti. Preko 7 hiljada građana Srbije prevremeno završi život zbog zagađenja vazduha, a procene stručnjaka su da skoro million građana boluje od bolesti respiratornih organa. Aktuelni trenutak koji je obeležen pandemijom virusa COVID 19 i posledicama koje zagađenje ostavlja po one koji su zaraženi korona virusom nas stavlja u situaciju da ovom problemu moramo dati najviši značaj ako želimo da živimo u zdravom i bezbednom okruženju.
Sa stručnjacima iz oblasti zaštite životne sredine, ekologije i urbanizma razgovaraćemo o načinu da se primer Košutnjaka upotrebi kako bi se u buduće razvoj grada planirao u skladu sa potrebama građana.
Govore:
Božena Stojić – Institut za urbane politike IUP
Mirko Popović – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu RERI
Vladimir Đurđević – profesor na Fizičkom fakultetu
Radomir Lazović – aktivista Ne davimo Beograd.
Moderatorka je Sara Nikolić – Institut za filozofiju i društvenu teoriju IFDT
*Molimo vas da na događaju nosite zaštitne maske i ponašate se u skladu sa smernicama distanciranja zbog opasnosti od COVID 19 
U tekstu na LINKU podsećamo na bestidni medijski spin Kurira i Srpske napredne stranke koji su, nakon odlučne reakcije javnosti da se zaštiti Košutnjak, pokušali sebi da pripišu zasluge za stopiranje gradnje u ovoj urbanoj šumi. Iako na sve strane možemo čuti da se vlast pere od investitora i obećava da neće biti seče, sa druge strane aktivnosti na donošenju plana kojim se omogućava gradnja na području Košutnjaka se nastavljaju.

Pročitaj i ovo:

Nova akcija sadnje stabala: Drvo prijateljstva u 6 gradova regiona

Pridružite se regionalnoj akciji sadnje drveća “Drvo prijateljstva” u petak 30. oktobra, u 11 časova, ispred hotela Jugoslavija. Akcija će istovremeno biti održana u 6 gradova našeg regiona, pored Beograda akcija sadnje će biti realizovana u Skoplju, Prištini, Tirani, Podgorici i Sarajevu.

Ogradama protiv pešaka

Akcijom gradskih službi na početku ulice Braće Jugovića, ovog vikenda pomereni su pešački prelazi i podignute su ograde koje onemogućavaju prirodne pravce kretanja pešaka.