Inicijativa Ne davimo Beograd je zgrožena bestidnim medijskim spinom Kurira i Srpske napredne stranke koji su, nakon odlučne reakcije javnosti da se zaštiti Košutnjak, pokušali sebi da pripišu zasluge za stopiranje gradnje u ovoj urbanoj šumi. Iako na sve strane možemo čuti da se vlast pere od investitora i obećava da neće biti seče, sa druge strane aktivnosti na donošenju plana kojim se omogućava gradnja na području Košutnjaka se nastavljaju.

Bez obzira što smo uspeli da dobijemo prvu bitku i naterali ih da ustuknu, borba nije gotova dok se urbanistički plan i formalno ne odbaci. Ljudima iz gradske vlasti koji su u prošlosti lagali javnost nebrojeno puta, ne verujemo ni jednu reč. Medijske objave u kojima obećavaju da seče neće biti, proglašavaju sebe zaštitnicima prirode, a sa druge strane nastavljaju sa planiranim aktivnostima na donošenju plana, smatramo manipulacijom i pokušajem obmane građana.

Svedoci smo brojnih malverzacija kojom sapliću odbranu Košutnjaka, na čelu sa provladinim glasilom Kurirom. Prvo su pokušali da umanje značaj seče skoro 30 hektara šume, a zatim da javnost obmanu kako se seča uopšte ne odnosi na Košutnjak, nego na nekakve lokacije odmah pored. Kako ne bi dozvolili da njihov poraz bude vidljiv, kriminalna vlast i njihova propagandna mašina Kurir, pokušavaju da prikažu sebe i kao zaštitnika šume. Kriminalna vlast je prema pisanju ovog tabloida uspela da zaštiti Košutnjak od samih sebe!

Podsećamo da je peticiju za odbranu Košutnjaka potpisalo 76 hiljada građana onlajn i još nekoliko hiljada na štandovima koje je Ne davimo Beograd organizovao širom grada. Podrška poznatih sugrađana i sugrađanki stiže svakodnevno, pa su tako u odbranu Košutnjaka stali: Dragoljub Bakić, Gorica Popović, Žika Milenković, Sajsi MC, Filip Vukša, Radmila Tomović, Rambo Amadeus, Minja Bogavac, Dušan Čavić, Marčelo, Rodoljub Šabić, Bvana, Dobrosav Bob Živković, Vojkan Arsić, Mjehur, Dragan Todorović Todor, Vladimir Đurđević, Skreč majstor Ljuban… Inicijativa Ne davimo Beograd neće stati dok god se Plan detaljne regulacije za područje Avala filma i formalno ne odbaci i gradnja, odnosno seča šume ne zaustave. Poručujemo i Kuriru i Srpskoj naprednoj stranci i investitoru da se ne igraju i da ostave Košutnjak na miru.

Inicijativa za odbranu Košutnjaka i Ne davimo Beograd neće odustati od toga da ova gradska šuma pripada svim građanima i građankama Beograda i sprečiće da Košutnjak završi kao plen kriminalaca na vlasti.

Čiji Košutnjak?
Naš Košutnjak!

Pročitaj i ovo:

Pressures on Ne davimo Beograd and independent media in Serbia

The construction company Millennium Team is suing Ne davimo, asking for almost 100,000 € for material damages. These are supposedly caused by our publishing of a text on changes to the Belgrade urban plan. This change allows Millennium Team to demolish the Goša Institute for research and development and build a residential-business complex on the lot.

Robert Kozma for VOA: Election conditions still need to be improved

“We participate in these discussions because Serbia has an undemocratic regime. Unfortunately, the ruling government has transformed some form of democratic elections that had existed into an undemocratic hybrid regime. This has been assessed in several recent reports, such as Freedom House’s or the European Parliament’s. This is why we have these discussions, and not because we are asking for some political concessions. No, we only ask that citizens’ rights be respected”, Kozma said.