Ne davimo Beograd oštro osuđuje odluku Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da odbaci krivičnu prijavu i pored dokaznog materijala, poput snimljenog telefonskog razgovora između glumice i njenog kolege, koji smo imali prilike da čujemo u autorskom filmu žrtve, “Zaceli me”. Takođe, činjenica da je Danijeli Štajnfeld u Americi dijagnostikovan posttraumatski poremećaj očito nije uvažena. 

DanijelaŠtajnfeld

Nedopustivo je to da se u saopštenju navodi da “ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti” i to je još jedan pokazatelj da pravosuđe ne radi za žene i da je krajnje vreme da zakoni u pogledu procesuranja slučaja silovanja i seksualnog nasilja promene.

Ključno je da se žrtvama ponudi zaštita i pomoć uvažavajući traumu i posledice seksualnog nasilja tako da se teret dokazivanja ne prebacuje na žrtvu kao i da se pruži mogućnost da žrtve prijave kada budu spremne, bez zastarivanja slučaja. Potrebu za ovakvom vrstom podrške i zaštite je potvrdila i Danijela:  “Sve što sam uradila u poslednjih devet godina, svaka odluka, svaka patnja, moj odlazak, moj film, svaki napor da preživim – dokaz je traume tog silovanja. Ja ne moram nikome ništa da dokazujem. Ja želim da žrtve imaju slobodu da prijave nasilje i pravo na pomoć i podršku.“

Ne davimo Beograd odlučno stoji uz Danijelu i sve žrtve seksualnog nasilja u borbi da se ovakav sistem pravosuđa, pa i zaštite žrtava, promeni u skladu sa njihovim potrebama i okolnostima kojima su izložene. Naša država je ratifikacijom Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija) preuzela odgovornost da opsežnim politikama spreči nasilje, zaštiti žrtve i kazni počinioce, a primeri promene zakonske definicije silovanja kao svakog seksualnog čina bez pristanka i uvođenju oštrijih kazni za seksualno uznemiravanje već postoje u praksi zemalja  u Evropi i šire. 

Insitucionalno delovanje mora biti takvo da ohrabri i pokaže ženama u Srbiji da je pravda za njih moguća, da ne moraju da žive sa traumatičnim iskustvima i da mogu živeti  sigurne i oslobođene od nasilja. 

Pročitaj i ovo:

I bez istrage o smrti radnika, EPS već “zna” da nije od toplote

Pokret Ne davimo Beograd obavestio je juče javnost da je u RB Kolubara, na svom radnom mestu, preminuo radnik koji je radio na polju D. Kako je juče bio jedan od najtoplijih dana u toku leta, sa temperaturama koje dostižu i 39 stepeni Celzijusa, zahtevali smo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika sumnjajući upravo da se radi o posledicama kontinuiranog izlaganja visokim temperaturama.

Poginuo radnik Kolubare na kopu: Ne davimo Beograd zahteva da država zaštiti radnike na visokim temperaturama

Samo dve nedelje nakon što smo upozorili javnost na enormno teške uslove u kojima rade radnici na otvorenom pri visokim temperaturama, desila se tragična smrt radnika RB Kolubara na polju D. Iza sebe je ostavio ženu i dvoje dece. Ovim putem izjavljujemo saučešće porodici i zahtevamo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika. Pokret Ne davimo Beograd zahteva da Ministarstvo rada na delu pokaže da će obezbediti da se poslodavci pridržavaju Smernica za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama Vlade Srbije iz 2007. godine.

Ne davimo Beograd u Loznici: Podrška lokalnim udruženjima protiv izgradnje rudnika Rio Tinta

Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović i Radomir Lazović, zajedno sa Nebojšom Zelenovićem iz Zajedno za Srbiju, pridružiće se u četvrtak 29. jula, u 9 časova, građanima i lokalnim udruženjima ispred skupštine grada Loznica, gde je planiran protest protiv izmena urbanističkih planova kojima se omogućava realizacija projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit. Na dnevnom redu skupštine grada Loznica, koja u četvrtak počinje u 10 časova, naći će se izmene Prostornog plana grada Loznice, kojima se ovaj plan višeg ranga, protivzakonito usaglašava sa prethodno donetim Prostornim planom područja posebne namene za projekat "Jadar".