Иницијатива Не давимо Београд данас је презентовала план “30 минута од посла до куће” који има за циљ да повећа коришћење јавног превоза и смањи гужве у саобраћају.

Овај план подразумева три потеза: ширење мреже жутих трака, увођење брзих линија и веће коришћење постојеће инфраструктуре БГ воза. Тиме бисмо унапредили квалитет услуге и живота за скоро 50% Београђана који свакодневно користе јавни превоз.

Први потез би био интензивно ширење мреже жутих трака, јер уз минимум финансијског улагања тако нешто представља лак начин да се направи сигуран и брз пролазак и кретање кроз град за возила градског превоза и хитних служби (хитна помоћ, ватрогасци, полиција), али и других возила приоритетног пролаза (такси, линијска комби возила јавног превоза).

Други потез у оквиру нашег плана подразумева увођење три брзе аутобуске линије које би, непрекидним коридорима жутих трака, повезивале на најфреквентнијим правцима у граду следеће крајеве: Земун – Мост на Ади – Баново Брдо, Карабурму – Центар – Жарково, Бежанијску косу – Центар – Коњарник; као и три брзе и поуздане линије трамваја на већ постојећим шинским капацитетима са загарантованим првенством пролазака.

Трећи потез би био даље развијање и ширење постојећег система БГ: Воза са 3 линије на релацијама Батајница – Нови Београд – Вуков споменик – Панчево, Панчево – Вуков споменик – Раковица – Ресник, Батајница – Нови Београд – Вуков споменик – Раковица – Ресник.

Кандидат за одборника Зоран Буквић овом приликом је изјавио да “план иницијативе Не давимо Београд за промену саобраћајне парадигме не гледа само у далеку будућност у којој ће бити изграђен метро, него полази од тренутног стања и расположивих ресурса. Наша идеја је да се проблем постепено решава у правцу све већег коришћења јавног превоза и других видова одрживог саобраћаја, а ка све мањој употреби приватних аутомобила ради смањења гужви у граду“.

“План “30 минута од куће до посла” показује да је постојеће стање могуће значајно поправити паметнијом употребом онога што имамо, и визијом града у којем ће кретање бити лако, брзо и здраво” – истакао је Добрица Веселиновић

Више о плану и програму Иницијативе не давимо Београд за јавни превоз можете видети на: https://promenadolazi.rs/javni-prevoz/