Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici i narodne poslanice, poštovani građani,

Predlog da Vladimir Orlić bude predsednik Narodne skupštine je tipičan primer kako vladajući režim shvata parlamentarizam i demokratiju. To kako oni razumeju ove koncepte vidi se na osnovu prethodnog delovanja i biografije Vladimira Orlića kao poslanika i političe ličnosti. On se svojski trudio da ispuni svaki zahtev iz vrha svoje partije. To je nesmunjivo radio proračunato i uspešno, i ova kandidatura je svojevrsna nagrada za njegovo prethodno učinjeno delo.

Ali, hajde da pogledamo učinak iz ugla građana. On se takođe svojski trudio da razbije bilo kakav dijalog u parlamentu i javnosti, da onemogući da se čuje drugačije mišljenje od vladajućeg, da onemogući da građani čuju bilo koje druge stavove ili informacije osim stavova vladajućeg režima koji oni sipaju putem njihovih nacionalnih frekvencija.

I to je činio najčešće nadvikivanjem, prekidanjem, dobacivanjem i neretko vređanjem sagovornika.

I sasvim je razumno da je onda Srpska napredna stranka nominovala njega za predsednika skupštine.

Ne možemo zamisliti da je Srpska napredna stranka odjednom počela da veruje u pravila i procedure, da je okrenula ploču i otkrila demokratiju, počela da uvažava parlament, prestala da kontroliše medije, da su odlučili da prestanu sa pritiskom i kontrolom pravosuđa i tužilaštva, jer to bi za njih značilo isključivo jedno – ubrzano gubljenje vlasti.

Međutim, od danas smo mi ovde da postavljamo pitanjana, da tražimo odgovore i nudimo rešenja. Mi iz „Zeleno-levog kluba, Ne davimo Beograd, Moramo“ smo upravo tu da se izborimo za dostojanstvo ovog doma, jer to od nas građani očekuju i mi im to dugujemo.

Tu smo da pokažemo da se za Srbiju bori tako što se štite javna dobra, a ne rasprodaju, kao što to čini vladajući režim, da se za Srbiju bori tako što se čuvaju naše reke, a ne guraju u cevi, kao što ti čini vladajući režim i to samo da bi obezbedio ekstra profit za nekolicinu ljudi koji su povezani sa vlašću, da se za Srbiju bori tako što se omogući svima građanima da žive dostojanstveno od sopstvenoga rada, a ne da Srbija bude društvo sa najvećim društvenim i ekonomskim nejednakostima, kao što je to nažalost danas, ovakva skrojena politikama „naprednjačkog napretka“.

Naš zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, MORAMO će zbog svih ovih razloga glasati protiv predloga da gospodin Vladimir Orlić bude predsednik parlamenta i pozivamo i sve druge narodne poslanike da budu na pravoj strani i da glasaju – protiv.

Pročitaj i ovo:

Šapić već dvadeset dana ne može da popravi jednu cev

Velika rupa nastala nakon pucanja magistralnog cevovoda u ulici 27. marta još uvek nije sanirana. Naime, prošlo je već 20 dana od kada je došlo do pucanja cevi i velike poplave u tek rekonstruisanom “Zelenom bulevaru”, a da nadležne službe ne mogu da završe sanaciju ove ulice.

Privatizacija Savskog nasipa i nebriga o njemu: Koliko košta pogled na Savu?

Ukoliko želite da Vaš pogled ode dalje od brane i nagomilanog đubreta i potencijalno se pruži samo na površinu reke, neophodno je da budete gosti nekih od ugostiteljskih objekata ili privatno iznajmite neki od splavova. Preostalih 407m slobodnog pogleda na reku rasparčano je na manje delove koje možete pronaći između usko zbijenih plovnih objekata.