Inicijativa Ne davimo Beograd smatra nedopustivom činjenicu da će se životi i kretanje građana Beograda nadgledati sa preko 2000 kamera sa tehnologijom prepoznavanja lica. Ovako osetljiv projekat ne sme biti sprovođen u tajnosti, već bi morao bi da bude otvoren za javnu raspravu u kojoj bi se objasnili najsitniji detalji i otklonile sve sumnje u mogućnost njegove zloupotrebe. Umesto toga, ugovor o poslu je skriven od javnosti, ne postoje mehanizmi civilne kontrole, podatke o građanima skupljaće privatna kompanija, a na sve to posao dogovaraju ljudi koji su već zloupotrebljavali mehanizme prisluškivanja i praćenja protiv neistomišljenika vlasti.

Inicijativa Ne davimo Beograd zahteva da se što pre objavi šta je sve potpisano sa kineskom kompanijom Huawei, kao i po kom osnovu i kako će sadržaj tih ugovora uticati na slobodu građana i građanki Beograda. Od presudnog značaja je i da celokupan softver koji će biti korišćen bude otvorenog koda u javnom, a ne vlasništvu privatne kompanije Huawei. Na taj način moći ćemo se zaista i uveriti da li može doći do zloupotreba i ko će zaista i u kojim situacijama imati pristup životima i kretanju svih ljudi.

Takođe, pozivamo i novog Poverenika da postupi u skladu sa zakoniskim ovlašćenjima i naloži objavljivanje svih informacija traženih od strane SHARE fondacije koja je do sada nekoliko puta neuspešno pokušavala da dođe do detalja ovog posla. 

Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da se radi o veoma osetljivom pitanju i da se ne može “verovati na reč” ministru sa prepisanim diplomama i skandaloznom prošlošću kada kaže da neće biti narušavanja privatnosti. Svedoci smo da se uticaj i moć koju u policiji i pravosuđu ima vladajuća stranka, svakodnevno koristi protiv neistomišljenika, da se građani prate, nezakonito prisluškuju, a da privatni podaci MUP-a veoma često završavaju u prorežimskim tabloidima, iako su i mnogi od tih podataka upravo oni za koje se ne bi smelo desiti da procure u javnost.