Nastavlja se pravno i materijalno gonjenje i iznurivanje aktivista Ne davimo Beograd. Ovoga puta, zbog organizacije jednog od protesta, aktivista inicijative Radomir Lazović osuđen je na novčanu kaznu u iznosu od 100 hiljada dinara. Kazna je preinačena u 60 dana zatvora i popis, procenu i prodaju njegovih pokretnih stvari koje se nađu na adresi prebivališta, do naplate kazne. 

Fotografija sa protesta “Ostavke i odgovornost” održanog 15. februara 2017. godine zbog čije organizacije smo osuđeni na kaznu zatvora i zaplenu imovine. Foto: Danilovic V. Ana.

Protiv aktivista Inicijative vodi se preko 30 postupaka, a ovo je prvi u kome je, zbog visine kazne, naložena zaplena imovine osuđenog. Presuda se odnosi na kršenje Zakona o javnom okupljanju. Donesena je uprkos žalbi okrivljenog da je protest organizovan u skladu sa zakonom koji ostavlja mogućnost spontanog okupljanja u roku kraćem od predviđenog za prijavu skupa. U ovom slučaju, spontano okupljanje izazvano je novim otkrićima o umešanosti tadašnjeg gradonačelnika Siniše Malog u rušenje u Hercegovačkoj ulici. 

Ove kazne, kao i procesi koji se vode protiv organizatora protesta “1 od 5 miliona” ili nepodobnih novinara i medija, jasno govore da će se vlast obračunati sa svima koji se usude da javno kritikuju njihov rad, ukazuju na kršenja zakona i posledice naprednjačke otimačine po svakodnevni život i siromaštvo građana. Pravno iznurivanje, zajedno sa medijskim blaćenjem, ali i konkretnim pretnjama i fizičkim nasiljem, deo je kontinuiranih političkih pritisaka kako bi se građani, aktivisti i mediji zastrašili i ućutkali. 

Upravo zbog ovakvog stanja sloboda građana, zatim zbog potpune kontrole i zloupotrebe medija, ucena i potkupljivanja glasača, kao i direktnih izbornih krađa, inicijativa je najavila bojkot narednih izbora i pozvala građane da se uključe u borbu za demokratsku i slobodnu Srbiju. Na sajtu www.bojkot2020.org građani se mogu prijaviti za naredne akcije u toku kampanje. 

Inicijativa Ne davimo Beograd ne plaši se pritisaka vlasti i nema nameru da odustane od suprotstavljanja otimačini koju sprovodi kriminalna partijska elita. Kao i do sada, na sve načine ćemo solidarno zaštititi ljude koji se nađu na udaru režima.

Ukoliko želite da podržite rad inicijative Ne davimo Beograd, sve informacije kako to možete uraditi nalaze se [na linku]